Prognoza: Ovog ljeta više neće biti toplotnih valova

Veći dio prvog dana augusta na prostoru Bosne i Hercegovine proteći će u stabilnim vremenskim prilikama

01.08.2023. 21:00
  • Podijeli:
vrucine Sarajevo sunce lepeze foto Anadolija 4-64b7f1082b3ff.webp Foto: Anadolija

Od srijede poslijepodne do kraja sedmice, preovladavat će pretežno sunčano, ali u središnjim i sjevernim područjima valja računati na poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Naročito se to odnosi na petak i subotu

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno sunčano i toplije vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost poslije podne i temperaturu zraka od 31 do 36 stepeni.

Kasnije popodne i uveče na sjeverozapadu se očekuje naoblačenje, uz povremenu kišu i pljuskove sa grmljavinom i pad temperature.

U noći će se oblačnost premještati dalje ka istoku, a lokalno su moguće i nepogode u vidu jakih padavina i udara vjetra. Puhat će slab do umjeren vjetar, južnog smjera.

Prognoza za naredna tri dana

U srijedu pretežno oblačno prije podne. Lokalno sa prolaznim pljuskovima praćenim grmljavinom. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31°C, na jugu zemlje do 33°C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni u jutarnjim satima će biti magle. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

U petak se u drugoj polovini dana očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će širom zemlje usloviti pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C.

Prognoza do sredine augusta

Veći dio prvog dana augusta na prostoru Bosne i Hercegovine proteći će u stabilnim vremenskim prilikama. Pred kraj dana naoblačenje će zahvatiti prvo zapadne krajeve zemlje i tokom noći će se proširiti na na ostale krajeve zemlje. Naoblačenje će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Od srijede poslijepodne do kraja sedmice, preovladavat će pretežno sunčano, ali u središnjim i sjevernim područjima valja računati na poslijepodnevne pljuskove i grmljavinu. Naročito se to odnosi na petak i subotu. U jutarnjim satima u Bosni je moguća jutarnja magla, navodi se u prognozi vremena za prve dvije sedmice augusta, koju je objavio Federalni hidrometeorološki zavod.

Minimalne temperature varirat će pretežno od 12°C do 18°C u Bosni, na zemlje do 22°C. Maksimalne vrijednosti temperatura zraka dosezat će vrijednosti između 26°C i 32°C u Bosni, do 35°C na području Hercegovine.

U periodu od 08.08., do kraja prognoznog perioda, prognozira se stabilno, pretežno vedro i vjerovatno malo svježije u odnosu na prvu sedmicu augusta. Maksimalne temperature u Bosni rijetko će gdje prelaziti trideset stepeni.

Jutarnje temperature zraka varirat će između 11°C i 16°C u Bosni, u Hercegovini do 20°C. Najviše dnevne temperature uglavnom u rasponu od 24°C do 29°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 32°C, navodi se u prognozi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()