"Prljava kiša" i natprosječne temperature: Evo kakvo nas vrijeme očekuje početkom marta

Sa jugozapada pristiže velika količina vlažnog i nestabilnog vazduha. Petak će započeti uz kišu, ali će se u podnevnim i poslijepodnevnim satima razvedriti.

01.03.2024. 09:37
  • Podijeli:
kisa-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Početak marta obilježit će natprosječno toplo vrijeme za ovo doba godine, ali uz kišne intervale i oblačnost u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Meteorolozi upozoravaju na saharski pijesak zbog kojeg će se činiti da je kiša prljava.

Sa jugozapada pristiže velika količina vlažnog i nestabilnog vazduha. Petak će započeti uz kišu, ali će se u podnevnim i poslijepodnevnim satima razvedriti.

Prema prognozi meteorologa sa BHMeteo.ba, najviše padavina se očekuje u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se uz kišu rijetko može i javiti grmljavina. Najmanje padavina na istoku i sjeveroistoku Bosne. Ono što će biti nesvakidašnja pojava za sami početak marta jeste prašina, tačnije veća koncentracija saharskog pijeska u vazduhu te će zbog toga kiša i dalje biti prljava i žuta.

"Promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme zadržat će se i preko vikenda. Uz dnevni razvoj oblačnosti lokalno kratkotrajni naleti kiše ili pljuskovi. Najviše oblaka i padavina u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U ostalim krajevima duži suhi i djelimično sunčani intervali. Najstabilnije na sjeveroistoku i istoku zemlje", prognozira se.

Nastavljaju se visoke temperature za ovo doba godine. Bez mraza, a dnevne temperature prave proljetne od 16 do 21 stepen Celzijusa.

Sudeći prema srednjoročnoj prognozi, do osmog marta se očekuju natprosječno visoke temperature zraka, u Bosni, minimalne temperature zraka kretat će se od tri do osam, u Hercegovini oko devet, a maksimalne u Bosni do 16 u Hercegovini do 19 stepeni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()