Meteorolozi objavili prognozu do kraja maja

Od četvrtka (16. maja) svakodnevno će gotovo posvuda biti i sunčanih sati

13.05.2024. 19:05
  • Podijeli:
kiša, jesen, kišobran pixabay-6638ab64e42b3.webp Foto: Pixabay

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je danas, 13. maja, srednjoročnu prognozu za period od naredne dvije sedmice, do 27. maja ove godine.

Kako ističu, od utorka na prostoru Bosne i Hercegovine počinje novo razdoblje sa promjenjivim vremenskim prilikama, koje će potrajati do kraja radne sedmice. Vrijeme će karakterisati naoblačenje i kiša, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Tokom ovog perioda svakodnevno možemo očekivati padavine, koje bi u utorak i srijedu mogle biti i cjelodnevne. Pri tome, naročito u Hercegovini i u Krajini velika je vjerovatnoća i za izraženije lokalne pljuskove i grmljavinu.

Od četvrtka (16. maja) svakodnevno će gotovo posvuda biti i sunčanih sati. U subotu i nedjelju stabilno i pretežno sunčano. Minimalne temperature zraka od nedjelje varirat će između 7°C i 12°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 15°C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 15°C i 20°C, na jugu zemlje do 22°C.

U periodu od 20. do 27. maja nakon kraćeg stabilnog perioda prema raspoloživim sinoptičkim materijalima ponovo slijedi period nestabilnog vremena, praćen kišom i lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura uglavnom između 9°C i 13°C u Bosni, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 18°C do 23°C, u Hercegovini do 25°C.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()