Kovačić objašnjava suštinu djelovanja Meteorologije

Igor Kovačić povodom Svjetskog dana meteorologije

22.03.2023. 18:20
  • Podijeli:
Hladno vreme_oblaci_sunce_Foto Pixabay-63a1713caa749.webp Foto: Pixabay

Stvaranje svjetskog sistema rane najave i upozoravanja na sve meteorološke, ali i druge prirodne nepogode suština je djelovanja Meteorologije, jedne od najmlađih prirodnih nauka, izjavio je Srni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske Igor Kovačić povodom Svjetskog dana meteorologije.

Kovačić, koji je stalni predstavnik BiH u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, naglasio je da će ove godine Svjetski meteorološki kongres donijeti odluke i usaglasiti strateške prioritete za promovisanje vizije svijeta koji je otporniji na ekstremne vremenske prilike, klimu, vodu i druge ekološke događaje.

On je istakao da je meteorologija veoma je važna u svakodnevnom životu jer je vezana za procese koji se dešavaju u atmosferi, a koji znatno utiču na rad i život svih ljudi.

Prema njegovim riječima, meteorologija ima sve značajniju ulogu u naučnim krugovima i dešavanjima u svijetu zbog nepogoda i promjene klime koja nije vezana samo za temperaturu nego i za intenzitet i čestu pojavu nepogoda, poplava i velike suše.

"Prirodne nepogode čine znatan dio svih nesreća, štete po ljudske živote i po društvenu zajednicu u svijetu. Zato i raste interesovanje za meteorlogiju, a samim tim i potreba da se ona sve više razvija", rekao je Kovačić.

On je naveo da je to dobar primjer zajedničkog djelovanja u cijelom svijetu, te da svjetska meteorološka zajednica kao i svake godine obilježava 23. mart kao Svjetski meteorološki dan.

Kovačić kaže da je Svjetska meteorološka organizacija /SMO/ u sastavu UN, te da je jedna od najaktivnijih organizacija koja okuplja 192 zemlje.

"BiH je njena članica sa jasno izraženim statusom postojanja dva entitetska zavoda, koji ravnopravno participiraju u radu SMO. Na principu rotacije se vrši funkcija stalnog predstavnika BiH u ovoj organizaciji. Ove godine do novembra je to predstavnik Republičkog hidrometeorološkog zavoda", naveo je Kovačić.

On je rekao da je ove godine Svjetski meteorološki dan u znaku istorije i istorijskih promjena i napredovanja svjetske meteorološke službe, ali i značajnog porasta važnosti zajedničkog djelovanja u spašavanju ljudskih života i smanjenju štete od prirodnih nepogoda, te klimatskih promjena.

Kovačić je naveo da su u proteklih 150 godina nacionalne meteorološke i hidrološke službe prikupljale i standardizovale podatke koji podržavaju vremenske prognoze.

On kaže da je istorija razmjene podataka SMO uspješna priča o naučnoj saradnji s ciljem spasavanja života i sredstava za život.

Kovačić navodi da SMO pokušava da spoji prošlost i sadašnjost da bi čovječanstvo probudilo svijest o potrebi zajedničkog djelovanja i zaštite od prirodnih nepogoda.

"U tom kontekstu imamo 19. vijek kada je meteorologija bila u povoju i kada je broj mjerenja bio veoma mali, kao i slaba tehnička opremljenost, zatim 20. vijek kada je došlo do naglog razvoja meteorlologije kao nauke, što je dovelo do automatizacije i 21. vijek koji nosi mnoge nove metode posmatranja, a to se posebno odnosi na satelitska mjerenja koja su postala dostupna i vrlo široka u raznoraznim mjerenjima atmosfere", rekao je Kovačić.

On je naveo da je razvoj doveo do numeričke meteorologije, odnosno srca prognoze vremena i kroz te numeričke modele se simulira kretanje vazduha u svakoj čestici koja kruži oko zemlje.

"Sa povećanim brojem osmatranja svega, napredak meteorlologije je sve veći u smislu sve dužeg prognoziranja. Na početku je bilo moguće davati prognoze za jedan dan tako da se veći broj dana sa dosta preciznim prognozama pomjerio i na 10 do 15 dana, a još neverifikovano prognoze se rade do mjesec dana", rekao je Kovačić.

On je dodao da klimatske prognoze traju i do šest mjeseci, ističući da je još daleko govoriti o apsolutnoj preciznosti i tačnosti.

Kovačić kaže da se vještačkom inteligencijom o kojoj se sve više priča, svim novim dostignućima u mjerenjima, osmatranjima i prognozi vremena otvaraju potpuno novi putevi u prognozi vremena i u ulozi SMO.

"Ta uloga je najbitniji segment nekog budućeg razvoja, odnosno budućnosti meteorologije zato što vidimo da se veliki broj svjetskih privatnih kompanija takođe uključuje u meteorološka predviđanja i prognoze", rekao je Kovačić i naglasio da je suština djelovanja stvaranje svjetskog sistema rane najave i upozoravanja koji se odnosi na sve meteorološke, ali i druge prirodne nepogode.

Svjetski meteorološki dan obilježava se u znak sjećanja na 23. mart 1950. godine kada je zvanično osnovana Svjetska meteorološka organizacija - međuvladina organizacija i specijalizovana agencija UN. Svjetska meteorološka organizacija danas okuplja 192 zemalja. Nastala je od Međunarodne meteorološke organizacije /IMO/ koja je osnovana 1873. godine, danas je specijalizovana agencija UN za meteorologiju, hidrologiju i srodne geofizičke nauke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()