Izdato upozorenje zbog jakog i olujnog udara u KS

Očekuju se udari vjetra brzine od 50 do 80 kilometara na sat, u vremenskom intervalu od 30. novembra od 21 sat do 2. decembra do 18 sati na području cijele Bosne i Hercegovine

30.11.2023. 14:07
  • Podijeli:
vjetar_anadolija 222-6408332e1c7a4.webp Foto: Anadolija

S obzirom na to da je Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao "narandžasto upozorenje" za jake i olujne udare vjetra južnog smjera, Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje pravnim i fizičkim licima za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

Očekuju se udari vjetra brzine od 50 do 80 kilometara na sat, u vremenskom intervalu od 30. novembra od 21 sat do 2. decembra do 18 sati na području cijele Bosne i Hercegovine.

Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite upozoravaju sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra.

Također ih napominju kako su dužni pripremiti i adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra, jer će se tako stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apeluju na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogli pasti s krovova objekata, građevinskih skela i slično, i time ugroziti sigurnost prolaznika.

Apeluju i na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja “narandžastog upozorenja”.

U isto vrijeme, posebno apeluju na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog odgovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih općina.

Napominju, navedene subjekte, da su dužni odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()