U Tomislavgradu će se graditi vjetroelektrana od 106 miliona eura

Na toj lokaciji se planira izgradnja 11 vjetroagregata instalirane snage 72.6 megawata, čija bi godišnja proizvodnja trebala iznositi 193 GWh električne energije

10.03.2023. 18:00
  • Podijeli:
Vjetroelektrane_PIxabay-1664794795190.webp Foto: Pixabay

Data je saglasnost za izgradnju vjetroelektrane u Tomislavgradu u vrijednosti više od 106 miliona eura koju na području Tomislavgrada planira graditi kompanija u vlasništvu širokobriješkog FEAL-a.

Na temelju preporuke ministarstva energetike, industrije i rudarstva, vlada Federacije BiH je odobrila izdavanje energetske dozvole privrednom društvu Winter wind za vjetroelektranu Tušnicu na istoimenoj planini.

Na toj lokaciji se planira izgradnja 11 vjetroagregata instalirane snage 72.6 megawata, čija bi godišnja proizvodnja trebala iznositi 193 GWh električne energije.

Projekt Vjetroelektrane Tušnica je započet 2017. godine, kada je počelo ispitivanje i mjerenje potencijala vjetra, a 2019. je izrađen elaborat koji je potvrdio opravdanost investicije. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 106 miliona eura.

Vjetroelektrana na planini Tušnici druga je koju grade firme u vlasništvu kompanije FEAL iz Širokog Brijega, koja se bavi obradom metala. Ova je kompanija tokom 2018. godine pustila u pogon vjetroelektranu Jelovača, također na području općine Tomislavgrad.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()