U Istočnom Sarajevu danas se obilježava Dan Republike Srpske

Ustavni sud još 2019. godine proglasio neustavnim ovaj praznik

09.01.2023. 07:29
  • Podijeli:
Odlikovanja Dan RS_UNA-63bab56945955.webp Foto: UNA

U Istočnom Sarajevu danas će se obilježiti 9. januar, Dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine još 2019. godine proglasio neustavnim.

Podsjećamo, obilježavanje je počelo jučer u Banjaluci, a danas će prvi put biti upriličen defile na ulicama Istočnog Sarajeva.

Tako je jučer u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci upriličena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a jedan od onih koji je dobio odlikovanje jeste i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ranije su na najave zbog održavanja Dana RS u Istočnom Sarajevu reagirala boračka udruženja Federacije BiH, koja su najavila proteste u Sarajevu, navodeći da je previše bolno da se 9. januar obilježava nadomak Sarajeva, grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj historiji, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()