Svjetska banka želi podržati obnovu najgore ceste u BiH

Zajednički je zaključeno da se procedure odobravanja projekata moraju ubrzati kako Bosna i Hercegovina ne bi i u budućnosti plaćala penale za nepovlačenje odobrenih sredstava

16.10.2023. 17:26
  • Podijeli:
foca-scepan-polje-foto-yt.jpg

Modernizacija postojećih i izgradnja novih željezničkih pravaca te rekonstrukcija ceste Sarajevo – Podgorica preko Šćepan Polja dva su prioritetna projekta naše zemlje za koje je Svjetska banka iskazala veliki interes da učestvuje u njihovoj realizaciji.

Ovo je potvrđeno na današnjem sastanku delegacije Bosne i Hercegovine na čelu s ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidsom i potpredsjednicom Banke za Evropu i centralnu Aziju Antonelom Basani.

Sastanak, kojem je prisustvovao i zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović, održan je u Marakešu u okviru Godišnjeg sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem ministar Forto učestvuje u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Ministar Forto je istaknuo značaj podrške Svjetske banke i njenih članica grupacije u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata koji se ogledaju u značajnim iznosima bespovratnih grant sredstava koji, zajedno sa EU fondovima, dosežu i do 40 posto vrijednosti projekata.

Zajednički je zaključeno da se procedure odobravanja projekata moraju ubrzati kako Bosna i Hercegovina ne bi i u budućnosti plaćala penale za nepovlačenje odobrenih sredstava, a ministar Forto je pohvalio proaktivan i predan angažman rukovodstva predstavništva Svjetske banke u Sarajevu navodi se u saopćenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()