Željeznice Njemačke u kolapsu nakon padavina, u njih godinama nije ulagano

Dugovi od čak 30 milijardi eura

04.12.2023. 17:50
  • Podijeli:
vozovi njemacka facebook-656df92190dce.webp Foto: Facebook

Snježne padavine u južnoj Njemačkoj dovele su do kvarova i otkazivanja brojnih željezničkih linija pri čemu su signalni sistemi i elektronske informativne table često bile u kvaru.

Nadležni kažu da su decenije nedovoljnog ulaganja u njemačke željeznice glavni krivac za haos koji je izazvan u dijelovima zemlje.

Putnicima je savjetovano da otkažu bilo kakva nepotrebna putovanja usred haosa, nakon što je u subotu zatvorena glavna stanica u Minhenu, a nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn (DB) upozorio je da će se masovni poremećaji nastaviti i ove sedmice.

Detlef Neuss, predsjednik neprofitne organizacije Pro Bahn, koja predstavlja korisnike javnog prijevoza u Njemačkoj, rekao je da je Deutsche Bahn u prošlosti bio bolje opremljen za suočavanje sa teškim zimskim uslovima.

"Umjesto da koncentriše svoju pažnju na ostvarivanje masnog profita, Deutsche Bahn treba svoju pažnju usmjeriti na osiguranje da operacija funkcionira na dnevnoj bazi", rekao je.

Željeznička kompanija, koja je u potpunom državnom vlasništvu, je u trajnoj krizi s dugovima od 30 milijardi eura.

Prema izvještaju koji je procurio skoro polovina brzih vozova željeznice u državnom vlasništvu kasnila je u novembru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()