Zelenski zahvalan: Tvrdi da se u Rumuniji pravi centar za obuku Ukrajinaca za upravljanje avionima F-16

"Zahvalan sam za sve pakete podrške koje je pružila Rumunija"

10.10.2023. 17:04
  • Podijeli:
Borbeni avion_lovac_F-16-Poljsko vazduhoplovstvo_Foto Reutres (1)-646f0169df2fd.webp Foto: Reutres

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da će u Rumuniji biti osnovan centar za obuku ukrajinskih pilota na višenamjenskim lovcima F16.

Šef ukrajinske države to je rekao u Bukureštu, na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunskim predsjednikom Klausom Johanisom, prenio je Unian.

– Postoji izuzetno važna odluka o obuci pilota aviona F16 u Rumuniji, gdje je u toku pravljenje centra za tu namjenu – rekao je Zelenski.

On je dodao da je razgovarao s Johanisom o tome kako da se sve to ubrza.

– I dogovorili smo se da ukrajinski piloti budu uključeni u prvi talas obuka – naglasio je šef ukrajinske države.

Zelenski je takođe informisao svog rumunskog kolegu o situaciji na ratištu i o odbrambenim potrebama Ukrajine.

– Zahvalan sam za sve pakete podrške koje je pružila Rumunija, kao i za ono o čemu smo danas razgovarali, a biće dobrih vijesti u vezi sa artiljerijskom i protivvazdušnom odbranom – naveo je on.

Naglasio je da ne može da kaže sve detalje, jer „možda postoje informacije koje Ruska Federacija baš i ne želi da čuje”.

Johanis je zauzvrat rekao da se Rumunija fokusira na pomoć Kijevu kako bi Ukrajina dobila rat, a “kao susjed i partner treba i dužna je da dugoročno razmatra odnose sa Kijevom”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()