Zelenski tvrdi da Ukrajina pregovara o slanju azerbejdžanskog gasa u EU

Alternativa za ruski

03.07.2024. 19:05
  • Podijeli:
volodimir zelenski, 16 jun 2024 - foto Alessandro della Valle Keystone via AP Tanjug (2)-666f051d7a571.webp Foto: Alessandro della Valle/Keystone via AP/Tanjug

Ukrajina je u pregovorima o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Europsku uniju u nastojanju da zadrži ulogu zemlje kao tranzitne zemlje i pomogne zapadnim susjedima da osiguraju svoju energetsku sigurnost, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Sporazum o zamjeni ruskog plina azerbejdžanskim je jedan od prijedloga o kojima se raspravlja, rekao je Zelenski, prenosi Reuters.

“Zvaničnici kabineta su ti koji se sada bave ovim”, dodao je on.

Ukrajinsko ministarstvo energetike i državna energetska kompanija Naftogas nisu odmah odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Uprkos više od dvije godine općeg rata s Rusijom, Ukrajina i dalje prenosi blizu 15 milijardi kubnih metara (bcm) ruskog gasa godišnje u Europu, što čini samo dio od 150 milijardi kubnih metara gasa koji je teko zemljom prije rata.

Ukrajinski zvaničnici su više puta govorili da Kijev neće produžiti sporazum sa ruskim Gazpromom po njegovom isteku krajem godine.

Ukrajina ne graniči sa Azerbejdžanom, tako da bi svaki azerbejdžanski gas i dalje morao da se doprema kroz Rusiju.

Prošlog mjeseca Hikmat Hajijev, azerbejdžanski predsjednički savjetnik, rekao je za Reuters da su EU i Ukrajina zatražile od Azerbejdžana da olakša razgovore s Rusijom u vezi sa sporazumom o tranzitu gasa.

EU je smanjila većinu svog uvoza ruskog gasa, ali neke zemlje centralne Europe i dalje zavise od gasa iz Rusije preko gasovoda koji prelazi Ukrajinu, uključujući Austriju koja i dalje prima većinu svog gasa preko ove rute.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()