Zelenski traži saglasnost za zvaničnu posjetu Izraelu

List Ukrajinska pravda je naveo da izvori medija Axios tvrde da je ured Zelenskog poslao službeni zahtjev uredu izraelskog premijera tražeći od njega da koordinira posjetu

12.10.2023. 08:09
  • Podijeli:
Volodimir Zelenski_Foto Profimedia-65019bf678a13.webp Foto: Profimedia

Prema pisanju ukrajinskih medija, ured predsjednika Ukrajine uputio je zahtjev izraelskoj strani tražeći saglasnost za zvaničnu posjetu Volodimira Zelenskog.

List Ukrajinska pravda je naveo da izvori medija Axios tvrde da je ured Zelenskog poslao službeni zahtjev uredu izraelskog premijera tražeći od njega da koordinira posjetu. No, pregovori o ovom pitanju su preliminarni, a datum vjerovatne posjete još nije određen.

Posjeta ukrajinskog predsjednika ima za cilj da pokaže solidarnost sa Izraelom koji je 7. oktobra napala teroristička grupa Hamas.

Ranije u srijedu, Zelenski, koji je doputovao u Brisel kako bi lično učestvovao na sastanku Ukrajinske kontakt grupe za odbranu, pozvao je druge lidere da posjete Izrael u znak solidarnosti, navodeći značaj posjeta zvaničnika Kijevu u prvim mjesecima rata.

"Zato pozivam sve lidere da posjete Izrael i pokažu podršku narodu. Ne govorim ni o kakvim institucijama, već o podršci ljudima koji su stradali od terorističkih napada i danas umiru", rekao je on.

Među visokim zvaničnicima koji su posjetili Izrael nakon napada bili su samo ministri vanjskih poslova Češke i Britanije. Očekuje se da će ove sedmice Izrael posjetiti i američki državni sekretar Antony Blinken.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()