Zelenski potvrdio: Američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu

Još tenkova M1 Abrams bit će poslano u nadolazećim mjesecima, rekli su američki dužnosnici, ističući da su tenkovi poslani Ukrajini u subotu prvi od 31 koje je Bidenova administracija obećala poslati

25.09.2023. 18:30
  • Podijeli:
Ukrajina_tenkovi_foto_TW-63fc942b74786.webp Foto: Twitter/NOËL

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je da su prvi američki tenkovi Abrams stigli u Ukrajinu nekoliko mjeseci prije roka, nakon što su o tome izvijestili američki mediji pozivajući se na izvore u ministarstvu odbrane SAD-a.

"Abrams (tenkovi) su već u Ukrajini i dolaze pojačati naše brigade. Zahvalan sam našim saveznicima na ispunjavanju dogovora! Tražimo nove ugovore i širenje geografije ponude", kazao je Zelenski.

Još tenkova M1 Abrams bit će poslano u nadolazećim mjesecima, rekli su američki dužnosnici, ističući da su tenkovi poslani Ukrajini u subotu prvi od 31 koje je Bidenova administracija obećala poslati.

Dužnosnici nisu precizirali koliko je tačno tenkova do sada isporučeno. Politico je ranije izvijestio da će u Ukrajinu u početku biti poslano 10 tenkova.

M1 Abrams pridružit će se drugim tenkovima u ukrajinskom arsenalu koje može koristiti za napredovanje i eventualno oslobađanje teritorija pod kontrolom Rusije u istočnim i južnim regijama Ukrajine.

Prošle su sedmice američki predsjednik Joe Biden i američki ministar odbrane Lloyd Austin predvidjeli da će tenkovi biti poslani za nekoliko dana. Njihov dolazak dio je napora zapadnih saveznika da isporuče snažno oružje mjesecima prije roka.

Bidenova administracija objavila je svoju namjeru da pošalje tenkove Abrams u Ukrajinu u januaru. Poduzela je ovaj korak nakon mjeseci inzistiranja da su tenkovi previše složeni i teški za održavanje i popravak kako bi navela Njemačku da isporuči tenkove Leopard.

Prva serija tenkova Abrams koje SAD isporučuje Ukrajini odobrena je za isporuku početkom augusta. Jedan od najnovijih američkih paketa pomoći uključuje granate s osiromašenim uranom za Abrams.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()