Zelenski potpisao: I, zatvorenici idu na front

Oni koji su osuđeni za najteža krivična djela, poput ubistva dvije ili više osoba sa predumišljajem, silovanja i zločine protiv nacionalne bezbjednosti, i dalje neće moći da budu regrutovani.

17.05.2024. 17:00
  • Podijeli:
zelenski-663d07b6688da.webp Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se pojedinim osuđenicima dozvoljava da se pridruže oružanim snagama u okviru borbi protiv ruskih trupa na sjeveroistoku, istoku i jugu Ukrajine, saopšteno je iz Vrhovne rade.

Novi zakon nudi uslovni otpust osuđenicima koji potpišu ugovor o pridruživanju vojsci, što je potez za koji su neki zvaničnici rekli da bi mogao da "akumulira" najviše 20.000 vojnika za ukrajinske ratne napore.

Oni koji su osuđeni za najteža krivična djela, poput ubistva dvije ili više osoba sa predumišljajem, silovanja i zločine protiv nacionalne bezbjednosti, i dalje neće moći da budu regrutovani.

Zelenski je i potpisao zakon kojim se povećavaju kazne za izbjegavanje regrutacije do 8.500 grivni /218 dolara/, navodi se na sajtu parlamenta. Prosječna mjesečna zarada u Ukrajini je oko 560 dolara.

Neki vojni analitičari smatraju da je nedostatak ljudstva najveći problem Ukrajine. Očekuje se da će isporuke oružja, koje su značajno odložene, posebno iz Vašingtona, uskoro stići na liniju fronta.

Ukrajina je već snizila starosnu granicu za mobilizaciju sa 27 na 25 godina, dok je gornja granica 60 godina.

Istovremeno, Vlada je takođe privremeno suspendovala konzularne usluge za vojno sposobne muškarce koji borave u inostranstvu.

Sveobuhvatni zakon kojim se mijenjaju pravila o mobilizaciji vojske stupa na snagu sutra. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()