Zelenski dolazi na samit u Hirošimu

Ukrajinski predsjednik će letjeti američkim vojnim avionom za Japan, nakon posjete saudijskom gradu Džedi gdje će prisustvovati samitu Arapske lige

19.05.2023. 08:30
  • Podijeli:
g7_zemlje_anadolija 1-63f7bd3a471a1.webp Foto: Anadolija

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski otputovaće u Hirošimu kako bi prisustvovao samitu Grupe sedam najrazvijenih zemalja svijeta /G7/ koji se održava od danas do nedjelje, 21. maja, javio je danas "Blumberg".

Zelenski će letjeti američkim vojnim avionom za Japan, nakon posjete saudijskom gradu Džedi gdje će prisustvovati samitu Arapske lige.

Japanska novinska agencija Kjodo javila je juče, pozivajući se na Vladu Japana, da Zelenski planira da u nedjelju, 21. maja, učestvuje na samitu putem video-veze.

U početku je Zelenski trebalo da se uključi u raspravu o ukrajinskoj krizi danas, međutim, njegovo prisustvo je pomjereno za nedjelju, 21. maja ujutro, javio je Kjodo.

Japanski premijer Fumio Kišida je u martu tokom svoje posjete Kijevu pozvao ukrajinskog lidera da se pridruži samitu G7 na najvišem nivou.

Tokom samit G7 u Hirošimi lideri će se fokusirati na ukrajinski sukob, ekonomsku bezbjednost, zelene investicije i situaciju u indo-pacifičkom regionu.

Lideri Indije, Australije, Brazila, Južne Koreje, Vijetnama, Indonezije, Komorskih ostrva i Kukovih ostrva pozvani su da učestvuju na samitu G7, kao i šefovi sedam međunarodnih organizacija, uključujući UN, Svjetsku banku i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()