Žeđ kuca na vrata Kalifornije

Borba rijeke Kolarado sa sušom

02.02.2023. 21:30
  • Podijeli:

Nervozni poštari pjevaju o cirkusu Kolorado, a nešto drugačiji cirkus prijeti da nastane zbog klimatskih promjena na istoimenoj rijeci.

Rijeka Kolorado obezbjeđuje pijaću vodu za 40 miliona ljudi u sedam američkih država, koje već 100 godina sporazumno distribuiraju vodu. Ipak, sporazum je doveden u pitanje zbog najgore suše u posljednjih 1.200 godina u tom dijelu Amerike.

Kalifornija dobija najveći udio vode, a njena poljoprivredna industrija, vrijedna 50 milijardi dolara, troši 80 odsto državne ponude vode, zbog čega je savezna vlada od nje tražila da smanji potrošnju.

To je dovelo do toga da Kalifornija istupi iz sporazuma.

„Šest od sedam država trudi se da smanji upotrebu vode iz rijeke Kolorado, koja je apsolutno neophodna nakon 20 godina suše i uticaja klimatskih promjena“, kaže direktor u fondu za zaštitu životne sredine Kevin Moran.

Zbog odluke Kalifornije da odustane od 'sporazuma' mnogi smatraju da postoji mogućnost da borba za vodu završi na najvišim sudovima u zemlji.

„Imamo situaciju u kojoj neki od nosilaca prava na vodu u Kaliforniji kažu da nisu voljni da se odreknu više vode i mislie da imaju zakonska prava i da su voljni da idu na sud ako moraju," ističe bivši državnik Dejvid Hajes.

Prije jednog vijeka, sporazum je pretpostavljao da rijeka može da obezbijedi 20 miliona hektara vode svake godine. Zbog uticaja klimatskih promjena stvarni tok u posljednje dvije decenije je gotovo upola manji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()