Zbog kašnjenja vojne pomoći: Bajden se izvinio Zelenskom

Njih dvojica su se sastali na razgovorima u Parizu, dan nakon što su obojica prisustvovali obilježavanju 80. godišnjice iskrcavanja na Normandiju.

08.06.2024. 09:07
  • Podijeli:
džozef džo bajden, 28 april 2024 - profimedia-662df7b89b39d.webp Foto: Profimedia

Predsjednik SAD-a Joe Biden izvinio se svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom zbog kašnjenja vojne pomoći Ukrajini i obećao podršku u iznosu od 225 miliona dolara.

Njih dvojica su se sastali na razgovorima u Parizu, dan nakon što su obojica prisustvovali obilježavanju 80. godišnjice iskrcavanja na Normandiju.

Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je da će novi paket pomoći uključivati municiju i protivavionske rakete. Rusija je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Biden je rekao da su prethodna kašnjenja u pomoći bila uzrokovana nekim republikancima u Kongresu, ali je ponovio podršku SAD-a Ukrajini. "Sjedinjene Države će stajati uz vas", rekao je Biden Zelenskom. "Niste se povukli. Niste popustili ni malo. Nastavljate se boriti na način koji je jednostavno izvanredan, jednostavno izvanredan."

U odgovoru, Zelenski je naglasio važnost odnosa svoje zemlje sa SAD-om, rekavši da je taj odnos ključan u borbi protiv Rusije: "Računamo na vašu kontinuiranu podršku da ostanete uz nas rame uz rame."

Nakon sastanka sa Zelenskim, Biden je održao govor na Pointe Du Hoc, mjestu u Normandiji gdje su američki rendžeri skalirali liticu kako bi napali nacističko uporište na Dan D.

Američki predsjednik je govorio o žrtvi onih koji su izgubili živote 6. juna 1944. godine, rekavši: "Ima li iko sumnje da bi željeli da Amerika ustane protiv Putinove agresije ovdje u Evropi danas?"

"Oni nas mole da uradimo naš posao: da zaštitimo slobodu u našem vremenu, da branimo demokratiju, da se suprotstavimo agresiji u inostranstvu i kod kuće," dodao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()