Završene pripreme za ispuštanje otpadne vode iz elektrane Fukushima

Ova voda će biti testirana, a zatim od četvrtka puštena u more zajedno sa još vode uskladištene na lokaciji koja će biti prebačena i razrijeđena

23.08.2023. 12:00
  • Podijeli:
fukushima-shutterstock.jpg

Završne pripreme za ispuštanje otpadne vode iz elektrane Fukushima u Japanu počele su u srijedu, saopćio je njen operater, dan prije planiranog puštanja u Tihi okean, javlja AFP.

Tokio je u utorak najavio da će operacija u Pacifiku početi u četvrtak, što je izazvalo ljutitu reakciju Kine i djelimične zabrane uvoza japanske morske hrane od strane Hong Konga i Makaa.

Operater postrojenja, TEPCO, saopćio je u utorak da je razrijedio kubni metar otpadne vode sa oko 1.200 kubnih metara morske vode i omogućio joj da teče na mjesto u cijevi.

Ova voda će biti testirana, a zatim od četvrtka puštena u more zajedno sa još vode uskladištene na lokaciji koja će biti prebačena i razrijeđena, navodi TEPCO u saopćenju.

Nuklearna elektrana Fukushima-Daiichi teško je oštećena u velikom zemljotresu i cunamiju koji je ubio oko 18.000 ljudi u martu 2011. godine, što je dovelo do topljenja tri njena reaktora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()