Za početak nove 1445. hidžretske godine Kaba pokrivena novim ogrtačem od svile i zlata

Svečanost mijenjanja ogrtača Kabe-Bejtullaha, započela je nakon jacije namaza, 18. jula, sa nastupanjem nove 1445. hidžretske godine

19.07.2023. 18:25
  • Podijeli:
Kaba_ogrtac_foto_YT-64b7c960cea25.webp Foto: YouTube/Shoaib Islamic World

Za početak nove 1445.hidžretske godine, stari ogrtač Kabe je skinut i zamijenjen novim (kiswa) koji je proizveden od čiste svile obojene u crno, svilenim i zlatnim nitima kojima se ispisuju ajeti iz Kur'ana.

Svečanost mijenjanja ogrtača Kabe-Bejtullaha, započela je nakon jacije namaza, 18. jula, sa nastupanjem nove 1445. hidžretske godine. Ogrtač Kabe ranije se mijenjao u vrijeme hadžskog Bajrama, a prije dvije godine je donesena odluka da to bude za novu hidžretsku godinu.

Prije postavljanja novog ogrtača, Kaba se pere zemzem vodom, a nakon toga se 'odijeva' - svaki zid Kabe posebno - visina ogrtača je 14 metara, dužina 47 metara, a širina 95 cm. Za izradu je utrošeno 700 kilograma sirove svile i 120 kilograma svilenih i zlatnih niti.

Pojas koji okružuje Kabu, ukrašen je vezom od pozlaćenog srebrnog konca i ispisani su ajeti iz Kur'ana. U Kabi je ugrađen i Crni kamen (Hadžerul esved) koji se nalazi na uglu zida, pored vrata.

Kaba je kroz historiju mijenjala svoje ogrtače, a crnim ogrtačem Kaba prvi put je pokrivena 1225. godine što je učinio abisinski halifa El-Nasir. Od tada do današnjih dana Kaba se pokriva crnim ogrtačem.

Prema predanju, Kabu je prvi sagradio Ādem, a.s., učinivši je prvim hramom na Zemlji, na istim temeljima je obnovio Ibrahim a.s. U vrijeme Muhammeda a.s. temeljito je renovirana, a od tada do danas, o Kabi brine najbolji tim stručnjaka.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()