Yoav Gallant smatra da je Hamasov cilj iskoristiti ramazan i pretvoriti ga u drugu fazu 7. oktobra

Ministar odbrane Izraela tvrdi

27.02.2024. 19:35
  • Podijeli:
Yoav Gallant reuters-659bc5150e28b.webp Foto: Reuters

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant kaže da je Izrael identificirao da Iran, Hezbolah i Hamas imaju za cilj iskoristiti muslimanski sveti mjesec Ramazan i pretvoriti ga u drugu fazu 7. oktobra.

Govoreći tokom procene u Centralnoj komandi IDF-a, Gallant je istaknuo da jeHamasov glavni cilj je da iskoristi ramazan, sa naglaskom na Brdu hrama i Jerusalem i pretvori ga u drugu fazu svog plana koji je počeo 7. oktobra.

"Ne smijemo dati Hamasu ono što nije mogao postići od početka rata i zbližiti borbene frontove", upozorava Gallant.

Jerusalima, 27. februara 2024. (Ariel Hermoni/Ministarstvo odbrane) Ministar odbrane Yoav Gallant kaže da je Izrael identificirao da Iran, Hezbolah i Hamas imaju za cilj iskoristiti muslimanski sveti mjesec Ramazan i pretvoriti ga u "drugu fazu 7. oktobra i zapaliti tlo".

Govoreći tokom procene u Centralnoj komandi IDF-a, Gallant kaže: „Hamasov glavni cilj je da zauzme Ramazan, sa naglaskom na Brdu hrama i Jerusalim, i pretvori ga u drugu fazu svog plana koji je počeo 7. oktobra. Ovo je glavni cilj Hamasa je da ga pojačavaju Iran i Hezbolah.”

“Ne smijemo dati Hamasu ono što nije mogao postići od početka rata i zbližiti borbene frontove”, upozorava Gallant.

Ranije je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua nagašeno da će Izrael ograničiti pristup muslimanskim vjernicima džamiji Al-Aqsa tokom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama.

Al-Aqsa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jerusalemskom starom gradu na mjestu na kojem se i Jevreji mole Bogu jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena.

Pravila o pristupu Al-Aqsi čest su izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 11. marta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()