Xi Jinping poručio da budućnost čovječanstva ovisi o odnosima Kine i SAD-a

Izrazio je i nadu u povećanje intenziteta razmjene između predstavnika svih nivoa društva u obje države

27.03.2024. 17:10
  • Podijeli:
xi_jingping - rueters-1665905231898.webp Foto: Reuters

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je da budućnost čovječanstva ovisi o odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država.
"Dobrobit naroda obje države, kao i budućnost i sudbina čovječanstva, zavise od toga da li Kina i Sjedinjene Američke Države sarađuju ili se međusobno suprotstavljaju", rekao je Xi, prenosi Centralna kineska televizija .

Kineski lider je naglasio da sve dok se obje strane međusobno smatraju partnerima i dok poštuju interese jedne druge te mirno koegzistiraju i sarađuju radi obostrano korisnih rezultata, bilateralni odnosi će se poboljšavati.

Izrazio je i nadu u povećanje intenziteta razmjene između predstavnika svih nivoa društva u obje države.

Dakako, takmičenje između ove dvije sile neprestano traje jer i Kina i SAD teže globalnoj hegemoniji, što često povećava pritiske, rizike i prilike za druge države.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()