"Vrijeme je za akciju": Okončati noćnu moru u Pojasu Gaze

Guters je osudio napad Hamasa na Izrael i rekao da se "nikada ne može opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

21.10.2023. 14:27
  • Podijeli:
Tan2023-10-1918052072_9 antonio gutereš AP PhotoAmr Nabil-6532659906a03.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je danas da je "došlo vrijeme za akciju" da bi se okončala kriza u Pojasu Gaze izazvana eskalacijom palestinsko-izraelskog sukoba.

"Došlo je vrijeme za akciju. Akciju za okončanje ove strašne noćne more. I akciju za izgradnju budućnosti dostojne snova djece Palestine, Izraela, regiona i našeg svijeta", rekao je Guteres na mirovnom samitu u Kairu.

Pored toga, on je pozvao na hitan prekid vatre i oslobađanje svih talaca.

Guteres je ponovio da je potrebno postići rješenje sukoba sa dvije države, ocijenivši da je to "jedina realna osnova za istinski mir i stabilnost", prenio je AP.

Guters je osudio napad Hamasa na Izrael i rekao da se "nikada ne može opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

On je pozvao na zaštitu civila i da se ne bombarduje civilna infrastruktura, uključujući bolnice, škole i prostorije UN.

"Izraelci moraju da vide da su materijalizovane njihove legitimne potrebe za bezbjednošću, a Palestinci moraju da vide realizaciju svojih legitimnih težnji za nezavisnom državom", rekao je generali sekretar UN.

On dodao da UN rade 24 sata dnevno sa svim stranama da bi osigurale održivu isporuku pomoći Gazi, nakon što je danas granicu prešao prvi konvoj od 20 kamiona.

Guteres je naglasio da je narodu Gaze potrebna mnogo veća posvećenost i kontinuirana isporuka pomoći.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()