Von der Leyen: Britanija je na putu da se ponovo pridruži EU

Najnovija anketa koju je proveo Deltapoll objavljena krajem novembra pokazuje da je 48 posto stanovništva za ponovno pridruživanje, a 36 posto za izlazak

29.11.2023. 17:22
  • Podijeli:
brexit bregzit pixabay-63fb207fb94ae.webp Foto: Pixabay

Velika Britanija je na jasnom putu prema ponovnom pridruživanju EU, rekla je predsjednica Evropske komisije te je pozvala mlade ljude da preokrenu Brexit. 

Ursula von der Leyen dodala je kako je rekla svojoj djeci da je na sljedećoj generaciji da "ispravi" pogrešku Brexita.

Na novinarsko pitanje tokom intervjua na dodjeli nagrada POLITICO 28 u Briselu, može li se Britanija ikada ponovno pridružiti EU, Von der Leyen je rekla:

“Moram reći, stalno govorim svojoj djeci: ‘Morate to popraviti. Pogriješili smo, morate to popraviti.’ Tako da i ovdje mislim da je smjer kretanja, što je moje osobno mišljenje, jasan.”

Von der Leyen opisala je Windsorski sporazum o Sjevernoj Irskoj, postignut između Brisela i Londona ranije ove godine, kao "novi početak za stare prijatelje". No njeni komentari o mladima izazvali su brzu reakciju Londona, a glasnogovornik premijera Rishija Sunaka nije se složio da Brexit treba "popraviti".

Glasnogovornik je rekao da Britanija ima "premijera koji se zalagao za Brexit prije nego što je to bilo u interesu njegove karijere jer u to strastveno vjeruje". Ideja da mladi ljudi vode Ujedinjeno Kraljevstvo prema EU također je odbačena, a glasnogovornik je insistirao na tome da je Sunak "fokusiran na ostvarivanje prednosti Brexita".

Uprkos tome, ankete dosljedno pokazuju da bi većina glasača u Velikoj Britaniji podržala ponovni ulazak u EU ako bi se to od njih tražilo na referendumu. Najnovija anketa koju je proveo Deltapoll objavljena krajem novembra pokazuje da je 48 posto stanovništva za ponovno pridruživanje, a 36 posto za izlazak.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()