Vladimir Putin sastao se s majkama ruskih vojnika: "Dijelimo vašu bol"

Putin je rekao da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva ruskom "specijalnom vojnom operacijom" protiv Ukrajine

25.11.2022. 14:35
  • Podijeli:
vladimir_putin-1669383109441.webp Foto: Reuters

Predsjednik Vladimir Putin u petak se sastao s majkama vojnika koji su se borili u Ukrajini, rekavši im da on i cijelo rusko vodstvo dijele njihovu patnju.

U ratu u Ukrajini poginuli su ili ranjeni desetine hiljada vojnika s obje strane, prema Sjedinjenim Državama, a ruska invazija pokrenula je najveći sukob između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Stotine hiljada ruskih vojnika poslano je u borbu u Ukrajini - uključujući neke od više od 300.000 rezervista koji su pozvani u sklopu mobilizacije koju je Putin najavio u septembru.

Sjedeći sa skupinom majki oko stola s čajem, kolačima i zdjelicama svježeg bobičastog voća, Putin je rekao da Moskva dijeli bol onih koji su izgubili svoje sinove.

"Želio bih da to znate, da ja lično i cijelo vodstvo zemlje dijelimo vašu bol, rekao je Putin. "Razumijemo da ništa ne može zamijeniti gubitak sina - posebno za majku", rekao je Putin, teško dišući i često nakašljavajući se. "Dijelimo ovu bol."

Majke su slušale Putinove primjedbe, ali njihovi vlastiti komentari predsjedniku nisu odmah prikazani u snimljenom televizijskom isječku.

Putin je rekao da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva ruskom "specijalnom vojnom operacijom" protiv Ukrajine i smatra rat prelomnim trenutkom kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon desetljeća poniženja u godinama nakon pada 1991. Sovjetski Savez.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanja za ono što nazivaju okupacijskim ratom u imperijalnom stilu. Ukrajina kaže da će se boriti dok posljednji ruski vojnik ne bude izbačen s njezinog teritorija. Ukrajina ne objavljuje svoje gubitke. 

Rusija je posljednji put javno objavila svoje gubitke 21. septembra, kada je ministar obrane Sergej Šojgu rekao da je ubijeno 5937 ruskih vojnika. Ali taj je broj daleko ispod većine međunarodnih procjena. Vrhovni general Sjedinjenih Država procijenio je 9. novembra da su Rusija i Ukrajina vidjele više od 100.000 ubijenih ili ranjenih svojih vojnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()