Više od 50 multinacionalnih kompanija preselilo u Kazahstan

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev kazao je da svjetske kompanije koje napuštaju Rusiju dolaze u njegovu zemlju.

19.10.2022. 21:44
  • Podijeli:
Astana_PIXABAY-1666201321995.webp Foto: Pixabay

Više od 50 multinacionalnih kompanija preselilo je svoje poslovanje iz Rusije u Kazahstan, objavio je u srijedu kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev.

Multinacionalne kompanije počele su napuštati Rusiju nakon što je Moskva 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Ne želi da sve kompanije presele u velike gradove

"Do danas je više od 50 međunarodnih kompanija iz Rusije preselilo u Kazahstan", kazao je Tokajev, a prenio je TASS.

Iako mu ne smeta dolazak velikog broja "multinacionalki", predsjednik Kazahstana upozorio je da bi bilo kontraproduktivno kada bi se one koncentrisale isključivo u velikim gradovima, poput glavnog grada Astane ili najvećeg grada Almatyja.

Zato je državnoj upravi predložio da nove multinacionalke smjesti, na primjer, u širu okolinu Almatyja. Time bi se, pojasnio je, rasteretio sam grad Almaty, dok bi se istovremeno pomogao razvoj njegove regije.

Kazahstan i Rusija u Euroazijskoj ekonomskoj uniji

Kazahstan je teritorijalno deveta po veličini zemlja svijeta. Ta je srednjoazijska država bogata naftom i plinom. U njoj, međutim, živi samo oko 19 miliona stanovnika ili tek sedam stanovnika na kvadratni kilometar.

S obzirom na to da je Kazahstan čvrsto vezan s Rusijom članstvom u Euroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU) i proruskom vojnom bloku CSTO ili ODKB, kako glasi njegova ruska skraćenica, dolazak stranih kompanija iz Rusije u tu bivšu sovjetsku republiku je očekivan.

Mogućnost povratka na rusko tržište na mala vrata

Naime, između Rusije i Kazahstana nema carinske granice. To kompanijama koje su napustile Rusiju zapravo pruža mogućnost povratka na golemo rusko tržište na mala vrata, ovoga puta kao firmama koje su registrovane u Kazahstanu, a koji, za razliku od Rusije, nije pod sankcijama.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Zapad je Moskvi uveo sankcije. S ruskog su se tržišta povukle na stotine multinacionalnih kompanija.

Već na proljeće počelo se govoriti da će mnoge od njih iskoristiti priliku poslovanja u susjednom Kazahstanu, dijelom i zato što će im to, zbog članstva obje zemlje u EAEU, omogućiti "tihi" povratak na rusko tržište. 

I sam kazahstanski predsjednik pozvao je na proljeće kompanije koje odlaze iz Rusije da poslovanje presele u njegovu zemlju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()