Više od 200 milionera traži veće poreze za superbogate

Prema podacima nevladine organizacije Oxfam, najbogatiji u svijetu povećali su svoje bogatstvo za 50 posto u posljednjoj deceniji

18.01.2023. 17:20
  • Podijeli:
Novac_novčići_keš_ulaganje_kamata_bankarstvo_Foto Pixabay-63c011805efe6.webp Foto: Pixabay

U pismu upućenom svjetskim liderima koji prisustvuju Ekonomskom forumu u Davosu, Švicarskoj, više od 200 milionera pozvalo je na povećanje poreza za ultra bogate pojedince.

Pismo, objavljeno u srijedu na web stranici costofextremewealth.com, potpisali su milioneri iz 13 zemalja.

Prema riječima autora, pismo je apel svjetskim liderima da uvedu porez na superbogate.

"Vi, naši predstavnici u svijetu, morate oporezovati nas ultrabogate i to morate početi odmah. To je ulaganje u naše zajedničko dobro i bolju budućnost koju svi zaslužujemo, a mi kao milioneri želimo tu investiciju", poručili su.

Prema podacima nevladine organizacije Oxfam, najbogatiji u svijetu povećali su svoje bogatstvo za 50 posto u posljednjoj deceniji.

Među potpisnicima pisma su američki glumac Mark Ruffalo i američka producentica Abigail Disney, praunuka Walta Disneya.

Milioneri su se i 2022. godine sličnim pismom obratili šefovima država i vlada u Davosu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()