Više od 100 Palestinaca ubijeno u redu za humanitarnu pomoć

Stotine Palestinaca čekalo je da dobiju pomoć u blizini Dowar al-Nablusija, južno od grada Gaze, kada su se našli pod izraelskom vatrom, rekli su očevici

29.02.2024. 14:10
  • Podijeli:
gaza djeca hrana reuters-65d5adac3c231.webp Foto: Reuters

Najmanje 104 osobe su ubijene, a 760 je ranjeno u četvrtak kada su izraelske snage izvele napad na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi, naveo je da je broj ubijenih u napadu izraelske vojske porastao na 104, a broj povrijeđenih na 760.

Izjavio je da su ubijeni i ranjeni u izraelskom napadu prebačeni u bolnice na sjeveru Gaze.

“Zdravstveni timovi sa ograničenim resursima pokušavaju da pruže pomoć Palestincima sa teškim povredama”, rekao je Qudra.

Stotine Palestinaca čekalo je da dobiju pomoć u blizini Dowar al-Nablusija, južno od grada Gaze, kada su se našli pod izraelskom vatrom, rekli su očevici.

Svjedoci su naveli da su izraelski vojnici također gađali medicinske timove i civile koji su nosili ranjene.

U Pojasu Gaze, koji ima oko 2,3 miliona stanovnika, vlada humanitarna katastrofa jer izraelska vojska nastavlja s napadima već 146 dana. Izraelske snage sprečavaju i dostavu humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()