Vijeće sigurnosti UN-a će glasati o novoj rezoluciji o primirju u Gazi

Nakon neuspjeha u petak

25.03.2024. 08:07
  • Podijeli:
vijece sigurnosti reuters-652ff6995be05.webp Foto: Reuters

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) trebalo bi da glasa o novom nacrtu rezolucije o primirju u Gazi, nakon što su Rusija i Kina stavile veto na raniji tekst koji su predložile Sjedinjene Američke Države (SAD).

Novi tekst, prema verziji u koju je vidio AFP, zahtijeva hitan prekid vatre za sveti muslimanski mjesec ramazan koji je u toku, što vodi trajnom održivom prekidu vatre.

Također, navodi se zahtjev za hitno i beuzvjetno oslobađanje svih zarobljenika, kao i ukidanje prepreka pružanju humanitarne pomoći.

Tekst predlažu nestalne članice Vijeća sigurnosti, koje su radile sa Sjedinjenim Američkim Državama tokom vikenda kako bi izbjegle veto, tvrde diplomatski izvori AFP-a.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak nije uspjelo donijeti rezoluciju kojom se poziva na "trenutni i održivi prekid vatre" u Gazi na šest sedmica nakon što su Rusija i Kina glasale protiv.

Moskva je optužila Washington za "licemjerni spektakl" koji ne vrši pritisak na Izrael.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()