Velika Britanija šalje još oružja Ukrajini

Premijer Sunak potvrdio na samitu u Viljnisu

12.07.2023. 14:33
  • Podijeli:
sunak zelenski twitterž-6461f8e601f16.webp Foto: Twitter/Rishi Sunak

Britanska vlada saopštila je da će Ukrajini osigurati više od 70 borbenih i logističkih vozila, hiljade komada municije za tenkove Challenger 2 i paket podrške od 50 miliona funti za popravku opreme.

Vlada je također navela da očekuje da će sve članice Grupe sedam (G7) - Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države danas potpisati novi okvir koji bi pružio dugoročne, bilateralne sigurnosne obaveze za Ukrajinu, koji će biti detaljno izrađen u dogledno vrijeme.

"Podrška napretku Ukrajine na putu prema članstvu u NATO-u, zajedno s formalnim, multilateralnim i bilateralnim sporazumima i velikom podrškom članica NATO-a, poslat će snažan signal predsjedniku Putinu i vratiti mir u Evropu", rekao je britanski premijer Rishi Sunak u saopštenju koje je objavila vlada.

Sunak je naglasio da će snažno podržati pojednostavljenje puta Ukrajine ka članstvu u NATO-u.

Podsjećamo, jučer su lideri istakli na samitu u Vilniusu da bi se Ukrajina trebala moći pridružiti vojnom savezu u nekom trenutku u budućnosti, ali nisu Kijevu ponudili trenutnu pozivnicu, razljutivši ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()