Usvojen dokument o rodnoj raznolikosti i ublažavanju celibata

Od 197 prisutnih članova Sinoda, 170 je glasalo za dokument, osam je bilo protiv, a 19 uzdržanih

13.03.2023. 21:36
  • Podijeli:
lgbt-parada-pixabay Cropped (1).jpg Foto: Pixabay

Njemački katolici usvojili su dokument o rodnoj raznolikosti i tekst o ublažavanju svešteničkog celibata, što je izazvalo šok u krugovima drugih katoličkih zajednica.

Sinodalna skupština je na raspravi o reformi Katoličke Crkve u Njemačkoj velikom većinom usvojila dokument o rodnoj raznolikosti u kojem piše da bi Crkva trebala da prihvati i ljude koji nisu heteroseksualni.

Od 197 prisutnih članova Sinoda, 170 je glasalo za dokument, osam je bilo protiv, a 19 uzdržanih.

Sinodalnu skupštinu čine nadbiskupi, biskupi, pomoćni biskupi te katolički laici - navode agencije.

Za reformu njemačke Katoličke crkve posebno se zalažu žene i istopolne zajednice koje traže da im se priznaju manjinska prava te da se Crkva otvori ženama i dozvoli im da predvode liturgijska slavlja.

I dok su neki biskupi kritički govorili o "rodnoj ideologiji", ostali su rekli da "o tome uče".

U raspravi se većina složila da bi se nebinarne, transrodne i interseksualne osobe trebale osjećati dobrodošlim i prihvaćenim u crkvi.

Delegati njemačke sinodalne skupštine su većinom glasova usvojili i tekst kojim se traži ublažavanje uslova celibata za sveštenike.

Kako je prenijela agencija DPA, to je podržalo gotovo 90 odsto biskupa.

Na osnovu tog zaključka od pape Franje će tražiti da ispita da li je moguće ukinuti obavezu celibata za sveštenike.

Više delegata govorilo je o sveštenicima koji žive dvostruki život zbog tajnih veza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()