ISPRAVKA: EU ne zabranjuje bijelu tehniku

U pitanju je prijedlog o smanjenju upotrebe supermoćnih stakleničkih plinova u frižiderima i klima-uređajima u sklopu širih planova EU za smanjenje emisija CO2 i zaštitu okoline

10.10.2023. 10:25
  • Podijeli:
frizider-pixabay

Ispravljamo prvobitnu netačnu verziju teksta.

Portal Una.ba objavio je 10.10.2023. godine tekst pod naslovom "Uskoro bi moglo doći do zabrane frižidera, klima uređaja i toplotnih pumpi", međutim nije istina da EU zabranjuje te kućanske aparate, odnosno bijelu tehniku.

U objavljenom tekstu prenijeta je odluka predstavnika i predstavnice Vijeća Evropske unije i Evropskog parlamenta od 05.10.2023, ali međutim nije riječ o odluci, već o “privremenom dogovoru” o smanjenju upotrebe supermoćnih stakleničkih plinova u frižiderima i klima-uređajima u sklopu širih planova EU za smanjenje emisija CO2 i zaštitu okoline.

U praksi ovo znači postepenu zabranu stavljanja na tržište uređaja koji sadrže supermoćne stakleničke plinove, kao i prestanak servisiranja takvih uređaja do pune zabrane korišćenja do 2050. godine.

Iako je u objavljenom tekstu pisalo da je odluka donijeta, ovaj prijedlog tek treba da bude odobren, a i ukoliko bude odobren, moraće formalno da ga usvoje obje institucije pre nego što bude objavljen u Službenom listu EU i stupi na snagu.

Portal Una.ba je u pomenutom tekstu objavio da će biti zabranjeni frižideri, klime i toplotne pumpe, međutim ovo nije tačno, jer čak i potpuna zabrana F-plinova neće dovesti do zabrane bijele tehnike jer se ne koriste u svim aparatima, a i postoje različite alternative koje ne uništavaju ozonski omotač.

Izvinjavamo se čitaocima na plasiranju netačnih informacija.

Napomena:  Ovaj tekst je korigovan 16.01.2024. godine nakon analize Raskrinkavanje.ba

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()