Uposlenici New York Timesa stupili u 24-satni štrajk

Propali pregovori sindikata i uprave

08.12.2022. 22:56
  • Podijeli:
new york times - reuters-63925d6531272.webp Foto: Reuters

Zaposlenici New York Timesa (NYT), jedne od vodećih medijskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), stupili su u 24-satni štrajk nakon što su propali pregovori sindikata i uprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Stotine zaposlenih u novinama okupilo se ispred zgrade New York Timesa, protestirajući protiv rukovodstva novina sa transparentima u rukama.

Zaposleni koji čine novinarsko-uredničko osoblje lista, reagovali su na 20-mjesečne neuspješne pregovore sindikata NewsGuild-a i uprave New York Timesa i poručili da dvije godine ne mogu da dobiju povišicu i da žele fer dogovor.

U saopćenju sindikata NewsGuild ističe se da prijedlog uprave NYT-a daleko zaostaje za rastom inflacije i prosječnih plaća u SAD-u.

U vijestima na tu temu u NYT-u je navedeno da je od isteka ugovora u martu 2021. održano oko 40 sastanaka između strana, ali nije postignut konsenzus o povećanju plaća, zdravstvenom i penzionom planu.

U vijestima je navedeno da je NYT sindikatu ponudio ukupno povećanje plaća od 12,5 posto za 2023. i 2024. godinu, uključujući četiri posto za posljednjih 20 mjeseci, dok je sindikat tražio povećanje plaća od ukupno 24 posto, retroaktivno 8,5 posto.

Istaknuto je da postoji više od 1.800 zaposlenika u NYT-u, od kojih je oko 1.450 učlanjeno u odgovarajući sindikat.

Navodi se da je najmanje 1.100 zaposlenika NYT-a potpisalo 24-satnu obustavu rada, a zaposlenici NYT-a posljednji su put poduzeli sličnu dnevnu akciju 1981. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()