UN planira razjasniti okolnosti granatiranja bolnice u Novoajadru

Prema podacima Kancelarije, bolnica pogođena raketama koje su navodno ispalile ukrajinske oružane snage

31.01.2023. 21:15
  • Podijeli:
un-Ujedinjene nacije_pixabay.jpg Foto: Pixabay

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava planira da razjasni okolnosti granatiranja bolnice u Novoajdaru 28. januara u kojem je poginulo 14, a ranjene 24 osobe, rekla je portparol Kancelarije UN za ljudska prava Liz Trosel.

Troselova je napomenula da je, prema podacima Kancelarije, bolnica pogođena raketama koje su navodno ispalile ukrajinske oružane snage.

"Pratimo situaciju kako bismo dodatno razjasnili okolnosti napada, kao i broj i status žrtava", rekla je Troselova za TASS.

Ona je objasnila da je njenim kolegama u Ukrajini potrebno vrijeme "da provjere informacije o navodnim kršenjima međunarodnih ljudskih i humanitarnog prava" u oblastima pod ruskom kontrolom, "posebno zbog nedostatka pristupa ovim oblastima".

"Kao generalno, podsjećamo da namjerni napadi na medicinske ustanove, bilo civilne ili vojne – pod uslovom da nisu izgubile svoju zaštitu zbog djelovanja van svoje humanitarne funkcije za vršenje djela štetnih po neprijatelja – predstavljaju kršenje međunarodnog i humanitarnog prava", podsjetila je Troselova.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je u saopštenju za TASS naveo da su napadi na medicinske ustanove zabranjeni, a bolnički pacijenti, medicinsko osoblje, civili, medicinske i humanitarne ustanove uživaju zaštitu prema Ženevskim konvencijama.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su ukrajinske trupe 28. januara ujutro izvele udar iz američkog višecjevnog raketnog bacača HIMARS na bolnicu u Novoajdaru, ubivši 14, a ranivši 24 osobe. Među žrtvama je bilo i civila i vojske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()