UN hitno zatražio: Raspustiti policiju za moral

Žena koja ne nosi hidžab suočava se sa maltretiranjem, hapšenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom.

03.11.2023. 20:50
  • Podijeli:
un-zabrinute-anadolija.jpg

Komitet UN za ljudska prava izrazio je danas zabrinutost zbog ponašanja u Iranu prema ženama i djevojkama, a od Teherana je zatraženo da raspusti policiju za moral.

U reviziji poštovanja ljudskih prava u Iranu, Komitet je naveo da Teheran treba da uvede zakon kojim se štite žene i djevojke od bilo kakvog oblika nasilja.

"Država treba da usvoji sveobuhvatan zakon kojim se zabranjuju svi vidovi nasilja protiv žena i djevojaka, a kojim će se eksplicitno rješavati pitanja nasilja u porodici, silovanja i zločini počinjeni u ime takozvane časti", ističe se u saopštenju Komiteta.

Smrt dvadesetdvogodišnje Mahse Amini, dok je bila pod nadzorom policije za moral u Iranu jer je prekršila regulative prema kojim žene moraju da nose hidžab, izazvala je višemjesečne antivladine proteste.

Komitet UN naglasio je da Iran treba da izmijeni ili odbaci zakone i politiku kojom se kažnjava nepoštovanje pravila o prekrivanju žena u javnosti i da raspusti policiju za moral.

Prema podacima UN i organizacija za zaštitu ljudskih prava, iranska policija i milicija "basidž" sprovode obavezna pravila oblačenja upotrebom nasilja. Žena koja ne nosi hidžab suočava se sa maltretiranjem, hapšenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()