Ukrajinski šef diplomatije zatražio od Zelenskog da prekine diplomatske odnose s Iranom

Kijev optužuje Teheran da Rusiji isporučuje dronove kojima ruska vojska bombardira ukrajinske gradove, a u Teheranu to opovrgavaju.

Autor: UNA HR
18.10.2022. 20:42
  • Podijeli:
Dmitro Kuleba_REUTERS-1666112681594.webp Foto: Reuters

Šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba najavio je u utorak da će ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom predložiti prekid diplomatskih odnosa s Iranom.

Kuleba je istaknuo kako su u Kijevu sigurni da Rusija u napadima na ukrajinske gradove koristi iranske dronove. 

Kijev traži da EU uvede sankcije Iranu

"Teheran snosi punu odgovornost za uništavanje odnosa s Ukrajinom. Predsjedniku Ukrajine podnosim prijedlog za prekid diplomatskih veza s Iranom", kazao je Kuleba, a prenio je Reuters.

Od EU je zatražio da uvede sankcije Iranu, zbog uloge te zemlje u ruskoj invaziji na Ukrajinu i velik broj civilnih žrtava.

Traže vojnu pomoć od Izraela

Ukrajinski je ministar vanjskih poslova kazao i da će od Izraela zatražiti trenutnu isporuku naoružanja u sustavu protuzračne obrane, kao i suradnju u tom sektoru.  

Za sada nije poznato kakav je odgovor Izraela na taj ukrajinski zahtjev.

Ukrajina i Iran već tjednima na rubu prekida diplomatskih odnosa 

Odnosi Ukrajine i Irana već su tjednima na vrlo niskim granama jer Kijev tvrdi da Teheran Rusiji prodaje dronove kojima ruske snage napadaju ukrajinske gradove. 

Iran odbacuje tvrdnje da prodaje dronove Rusiji.

Nedavno je Ukrajina uskratila vjerodajnice iranskom veleposlaniku u Kijevu, što su u Teheranu ocijenili kao ishitren potez.

Rusija i Iran jačaju odnose

Rusija i Iran posljednjih su mjeseci značajno ojačali odnose. Obje su zemlje pod sankcijama – Rusija zbog agresije na Ukrajinu, a Iran zbog razvoja nuklearnog programa.

Od europskih zemalja, s Iranom je nedavno prekinula diplomatske odnose Albanija. U Tirani su optužili Teheran da stoji iza hakerskih napada na internetske stranice albanskih državnih institucija i javnih ustanova. Pritom su se pozvali na nalaze istrage jedne američke kompanije.

Upitno kako će se Izrael postaviti prema ukrajinskim zahtjevima 

Iako Iran ne priznaje Izrael i prijeti njegovim uništenjem, stručnjaci upozoravaju da je upitno hoće li izraelske vlasti pristati na ukrajinske zahtjeve za pomoć.

Naime, Izrael je u sukobu sa Sirijom u kojoj je raspoređen velik broj ruskih vojnika. Stoga su vlasti u Jeruzalemu, iako podržavaju teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, oprezne kada su u pitanju odnosi s Rusijom. 

Pritom valja podsjetiti da je Izrael 1967. godine okupirao  sirijsku Golansku visoravan. Tu je strateški važnu regiju Izrael i anektirao 1981. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()