Ukrajinci zauzeli dio naselja Opytne kod Donjecka

U naselju se vode borbe

11.09.2023. 07:18
  • Podijeli:
Tan2023-07-1618022794_7 ukrajina rat AP PhotoLibkos-64b655d746740.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajinske odbrambene snage zauzele su u sklopu blic operacije dio naselja Opytne južno od grada Avdivka pod kontrolu Ukrajine. U naselju se vode borbe.

"Općenito, situacija duž obrambene linije oko grada, ostaje vrlo napeta. Rusi pritiskaju sa sjevera. Imamo uspjeha na jugu, u blizini naselja Opytne. Ovaj uspjeh je vrlo značajan, po mom mišljenju.Rusi su spustili gard na južnoj fronti", kazao je Vitalij Barbaš, načelnik gradske vojne uprave Avdivke.

Rekao je da su Rusi pokušali da ostvare uspjeh na sjeveru, ali da su Ukrajinci iskoristili to za protivnapad na jugu fronta kod Avdivke.

"Već dva dana vrlo su aktivni sjeverno od grada. Kad su bili koncentrirani na sjeveru tokom napadačkih akcija, momci su izveli, po mom mišljenju, munjevitu akciju i naši su konačno zauzeli dio Opytne, tamo se učvrstili. U naselju se vode borbe. Nadamo se da će selo Opytne uskoro biti u potpunosti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine", opisao je Barbaš.

Sektor fronte oko Avdiivke smatra se jednim od najžešćih mjesta borbe od početka ruskog rata prije više od 18 mjeseci. Avdivka je jako razvijen ukrajinski odbrambeni položaj koji Rusi pokušavaju zauzeti od početka rata kako bi smanjili pritisak na Donjeck.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()