Ukrajina tuži EU susjede zbog zabrane uvoza hrane

Kijev navodi da su prekršene međunarodne obaveze

19.09.2023. 09:42
  • Podijeli:
zito-turska-anadolija Cropped (1).jpg Foto: Anadolija

Ukrajina je podnijela tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Slovačke, Poljske i Mađarske zbog njihovih zabrana uvoza hrane iz Kijeva.

Navodi se da su takva ograničenja kršenje međunarodnih obaveza ukrajinskih susjeda u EU, piše BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu prošle godine gotovo je zatvorila glavne crnomorske brodske puteve i primorala Ukrajinu da pronađe alternativne kopnene rute. To je zauzvrat dovelo do toga da su velike količine žitarica završile u srednjoj Evropi.

Poljoprivrednici u tim zemljama od tada su održavali protestne skupove, govoreći da ih ukrajinske pošiljke žitarica potkopavaju i narušavaju lokalna tržišta. Pritisak je doveo do toga da je 27-člani blok EU-a ranije ove godine pristao na trgovinska ograničenja na uvoz Ukrajine u Mađarsku, Poljsku, Slovačku - kao i Bugarsku i Rumuniju - do 15. septembra.

Na dan krajnjeg roka, Evropska komisija je odlučila da ne produži zabranu. Međutim, vlade u Budimpešti, Varšavi i Bratislavi prkosile su potezu Komisije, najavljujući vlastita ograničenja.

U izjavi od ponedjeljka, ukrajinska ministrica ekonomije Julija Svyrydenko rekla je da je "za nas od ključnog značaja da dokažemo da pojedine zemlje članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe".

- Zato podnosimo tužbe protiv njih (Slovačke, Poljske i Mađarske) Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) - dodala je.

Svyrydenko je navela da su ukrajinski izvoznici "već pretrpjeli i nastavljaju da trpe značajne gubitke" zbog jednostranih zabrana.

Poljska je rekla da će bez obzira na to zadržati zabranu.

- Održavamo svoj stav, mislimo da je ispravan, proizilazi iz ekonomske analize i ovlaštenja proizašlih iz prava EU i međunarodnog prava - rekao je portparol vlade Piotr Mueller.

- Žalba pred WTO nas ne impresionira - dodao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()