Ukrajina koristi rakete proizvedene u Sjevernoj Koreji

Rakete na zanimljiv način stigle do ukrajinske vojske. Financial Times je u petak izvijestio da je Ukrajina lansirala nepredvidive rakete sjevernokorejske proizvodnje na ruske trupe

29.07.2023. 15:35
  • Podijeli:
Tan2023-07-1618022794_7 ukrajina rat AP PhotoLibkos-64b655d746740.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Dok je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un podržavao ratne napore ruskog predsjednika Vladimira Putina, oružje proizvedeno u njegovoj zemlji očito se koristi protiv ruskih snaga.

Financial Times je u petak izvijestio da je Ukrajina lansirala nepredvidive rakete sjevernokorejske proizvodnje na ruske trupe. Ukrajinski vojnici s višecijevnim raketnim sistemima u blizini Bahmuta pokazali su oružje ovom mediju.

Komandant ukrajinske artiljerije rekao je za FT da njegove trupe ne vole koristiti oružje, koje je napravljeno 1980-ih i 90-ih, jer često može zatajiti ili ne eksplodirati. Jedan vojnik je rekao: "Vrlo su nepouzdani i ponekad rade lude stvari."

Korištenje sjevernokorejskog oružja bilo je upečatljivo s obzirom na to da je ta zemlja saveznik Rusije. Putin je u četvrtak zahvalio Sjevernoj Koreji na "čvrstoj podršci" ratu u Ukrajini. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu također je ove sedmice posjetio Pjongjang kako bi se sastao s Kimom dok je zemlja slavila 70. godišnjicu završetka Korejskog rata.

Prošle su godine američki obavještajni dužnosnici rekli da Pjongjang prodaje milione artiljerijskih granata i raketa Rusiji nakon što su sankcije odsjekle Kremlj od tipičnih vojnih linija opskrbe. A u martu je Bijela kuća rekla da ima dokaze da Sjeverna Koreja Rusiji ponovno dostavlja oružje, ovaj put u zamjenu za hranu.

"Kao dio ovog predloženog sporazuma, Rusija bi od Pjongjanga dobila više od dvadesetak vrsta oružja i municije", rekao je tada John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Ukrajinski vojnici rekli su FT-u da je "prijateljska" zemlja "zaplijenila" sjevernokorejske rakete s broda, ali nisu dali dodatne detalje. Ukrajinski vojni dužnosnik rekao je da je oružje možda uzeto direktno od ruskih trupa.

"Zarobljavamo njihove tenkove, zarobljavamo njihovu opremu i vrlo je moguće da je to također rezultat uspješnog izvođenja vojne operacije ukrajinske vojske. Rusija je bila prisiljena kupovati različite vrste municije u svim vrstama tiranija, uključujući Sjevernu Koreju i Iran." rekao je Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra odbrane, za FT.

Osim Sjeverne Koreje, zapadni dužnosnici rekli su da je Rusija dobila oružje od Irana. Politico je ove sedmice izvijestio da Kina također šalje vojnu opremu u Rusiju, uključujući dronove i zaštitnu opremu, oslanjajući se na rupu u zakonu kako bi zaobišla zapadne sankcije.

Ukrajina se također oslanjala na oružje iz nekoliko različitih zemalja u ratu, uključujući oružje iz sovjetske ere i oružje koje je osigurao Zapad, uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Španiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()