Ubijen vođa Islamske države

U toj terorističkoj organizaciji nisu naveli detalje o smrti svog trećeg kalifa, osim da je poginuo u borbi, no odmah su objavili i ko im je novi vođa

Autor: UNA HR
30.11.2022. 20:38
  • Podijeli:
Sirija_North Press Agency_Reuters-6387afe225a89.webp Foto: North Press Agency / Reuters

Islamska država (IS) u srijedu je objavila da je ubijen njen dosadašnji vođa Abu al-Hassan al-Hashemi al-Quraishi.   

Prema audio objavi IS-a na Telegramu, na koju se pozivaju svjetski mediji, dosadašnji je lider IS-a poginuo u borbi.

Već proglasili četvrtog kalifa

U objavi se, međutim, ne navode pojedinosti. Ističe se jedino da je pognuo "boreći se protiv neprijatelja Boga".

Za novog je vođu IS-a, ističe se u objavi, postavljen Abu al-Hussein al-Husseini al-Quraishi. On je novi, četvrti po redu, kalif te terorističke organizacije.

Ni o novom lideru IS-a nisu objavljene pojedinosti.

Islamisti iskoristili haos nakon američke intervencije u Iraku i 'arapskog proljeća' u Siriji 

IS je nastao u jeku građanskog rata u Iraku, nakon američke intervencije u toj zemlji.

Okupio je uglavnom nezadovoljne sunite, koji su u vrijeme Saddama Husseina, iako su bili manjina u državi, vladali Irakom. Istraživanja su pokazala da iza stvaranja IS-a i stoje pripadnici razvlaštene iračke političke, vojne i obavještajne elite iz vremena Saddama Husseina.

No, pravi je uspon IS doživio u vrijeme građanskoj rata u Siriji. Islamisti su iskoristili kaos koji je tijekom "arapskog proljeća" nastao u Siriji i zauzeli su velika područja te zemlje, posebno na istoku države. Također, zauzeli su velike dijelove Iraka, osobito u sjevernom i zapadnom dijelu zemlje. Na osvojenom su području Sirije i Iraka 2014. godine proglasili kalifat sa sjedištem u Raki, u Siriji.

Za prvog je kalifa proglašen Abu Bakr al-Baghdadi, koji je na toj funkciji ostao do svoje smrti 2019. godine. Naslijedio ga je Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, koji je IS-om vladao do svoje smrti u veljači ove godine. Nakon njega, kormilo IS-a preuzeo je Abu al-Hasan al-Hashimi al-Qurashi, čija je smrt objavljena u srijedu.

Na meti su im bili šijiti, Jazidi, hrišćani, žene, homoseksualci, pušači...

U vrijeme dok je vladao dijelovima Sirije i Iraka, IS je počinio brojne zločine nad onima koje je smatrao "krivovjercima" i "neprijateljima islama".

Na meti su mu se posebno našli šijiti, koje su optužili za herezu, i Jazidi, nad kojima su, prema ocjeni međunarodnih organizacija, počinili genocid.

No, progonili su i kršćane. Na udaru su im se našle i žene, zatim, homoseksualci, pa čak i pušači, s obzirom na to da su u samoproglašenom kalifatu zabranili duhanske proizvode.

Strah su sijali snimkama pogubljenja "neprijatelja". Žrtve su uglavnom bili zapadnjaci, a među njima je bilo i novinara. Također, postali su poznati po masovnim silovanjima djevojčica.

Washington pozdravio smrt vođe IS-a  

Do 2020. godine IS je poražen na području Sirije i Iraka. U srpnju 2017. godine iračke su snage oslobodile Mosul, a u listopadu iste godine snage sirijske oporbe oslobodile su Raku.

IS se tada "preselio" u druge dijelove svijeta, no opći je dojam da više nije ni sjena samoproglašenog kalifata iz sredine prošloga desetljeća.   

Bijela kuća je pozdravila ubojstvo čelnika IS-a, objavio je Reuters

U Washingtonu kažu da još analiziraju informacije o njegovoj smrti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()