U Štokoholmu spaljen primjerak Kur'ana

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs okružen brojnim pripadnicima policije spalio svetu knjigu u blizini turske ambasade

21.01.2023. 16:50
  • Podijeli:
spaljivanje_kur'ana_anadolija 1-63cc07c2560d6.webp Foto: Anadolija

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je danas primjerak svete knjige Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu, javlja Anadolija.

Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur'ana u blizini turske ambasade. Nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu.

U jučerašnjem saopštenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest u subotu u blizini turske ambasade.

Paludan je u izjavi švedskim medijima 15. januara kazao da više neće dolaziti u Švedsku da ponovo spaljuje Kur'an i da ga policija ne može zaštititi.

Ipak, kako je navela švedska državna televizija SVT, švedski novinar Chang Frick ponudio je Paludanu da spali Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu i garantovao da će pokriti sve troškove.

U izjavi za SVT, Frick je kazao da je policiji platio dozvolu za održavanje protesta i da će iskoristiti svoje pravo da o tome izvještava kao novinar.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()