U Siriji izbila epidemija kolere

Epidemija je izbila na istoku zemlje i brzo se proširila, a najugroženiji su raseljeni u izbjegličkim centrima u kojima su higijenski uvjeti loši.

27.09.2022. 18:56
  • Podijeli:
kolera u Siriji_REUTERS-1664294370540.webp Foto: Reuters

U ratnom razorenoj Siriji izbila je epidemija kolere, a dosad je, prema pisanju svjetskih medija, od te bolesti oboljelo barem 2000 Sirijaca diljem zemlje, dok je stvarna brojka vjerojatno i znatno veća.

Od kolere je dosad u Siriji, objavio je Reuters, umrlo 29 ljudi.

Prvi slučaj kolere 5. septembra

Prvi slučaj kolere u Siriji zabilježen je 5. septembra u regiji grada Deir ez-Zora uz rijeku Eufrat na istoku zemlje. Taj je grad 2014. godine zauzela teroristička skupina Islamska država, a 2017. godine vraćen je, uz rusku pomoć, pod nadzor vlasti Bašara al-Asada.

Regija Deir ez-Zora sada je podijeljena između vlasti u Damasku i Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koalicije oporbenih milicija i vojski, koja je na sjeveru i istoku zemlje uspostavila svoju vlast i koja se odupire vlasti al-Asada.

Grad je gotovo potpuno razrušen. U borbama je teško stradala i infrastruktura, posebice kanalizacija i vodovod. To je, pretpostavlja se i dovelo do pojave kolere.

Drugi su razlog, navode stručnjaci, klimatske promjene koje su dovele do velike suše. 

Bolest se proširila diljem Sirije

Bolest se brzo proširila diljem zemlje, pa epidemija sada vlada kako u područjima pod nadzorom sirijske oporbe, tako i u područjima pod nadzorom vlasti u Damasku.

Širenju kolere posebno pridonosi činjenica da su nakon 11 godina građanskog rata milijuni Sirijaca raseljeni. Mnogi od njih su već godinama smješteni u izbjegličkim kampovima, u kojima nema ni osnovnih higijenskih uvjeta.     

Prema procjenama lokalnih vlasti, koje je objavio Reuters, sumnja se da je samo na sjeveroistoku Sirije od kolere oboljelo više od 4350 ljudi. Od tog broja, potvrđenih je 100 slučajeva.

Stravične posljedice građanskog rata

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 55 posto zdravstvenih kapaciteta Sirije uništeno je u ratu. Točnih podataka o stradalima u ratu nema, no Ujedinjeni narodi (UN) procjenjuju da je život u Siriji od 2011. godine, kada je počeo građanski rat, izgubilo više od 300.000 ljudi.

Milijuni Sirijaca su raseljeni, kako u okolnim zemljama, tako i diljem svijeta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()