U oružanim napadima prošle godine u Americi ubijeno skoro 43 hiljade ljudi

Većina smrtnih slučajeva zabilježena je u Teksasu, Louisiani, Floridi, Georgiji, Južnoj Karolini, Illinoisu i Kaliforniji

02.01.2024. 14:46
  • Podijeli:
američka policija pixabay-654c9efc78a94.webp Foto: Pixabay

U oružanim napadima u prošloj godini u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ubijeno je skoro 43.000 ljudi, javlja Anadolu.

Zabilježene su 654 masovne pucnjave.

Prema Arhivu nasilja oružjem, web stranici koja prati smrtne slučajeve nasilja i njihove uzroke u Sjedinjenim Američkim Državama, 42.888 Amerikanaca je poginulo u napadima oružjem do 31. decembra 2023. godine. To u prosjeku iznosi oko 117 smrtnih slučajeva svaki dan.

Gotovo 1.700 žrtava bili su djeca i tinejdžeri, od kojih je 1.381 u dobi od 12 do 17 godina umrlo od vatrenog oružja.

Među žrtvama je i 295 djece, uzrasta do 11 godina.

Najsmrtonosnija pucnjava 2023. dogodila se u Lewistonu u državi Maine 25. oktobra kada je naoružani napadač otvorio vatru iz snajperske puške u kuglani i lokalnom baru, ubivši 18 ljudi i ranivši 13.

Nakon intenzivne dvodnevne potrage, policija je pronašla napadača mrtvog u obližnjoj fabrici za reciklažu, gdje je izvršio samoubistvo.

Masakr u Maineu bio je jedan od najsmrtonosnijih masovnih pucnjava u SAD-u u posljednjih nekoliko decenija, što je navelo predsjednika Joea Bidena da podstakne Kongres da donese strožije zakone o oružju.

"Oružje je ubica broj jedan djece u Americi, više od saobraćajnih nesreća, više od raka, više od drugih bolesti", rekao je američki predsjednik.

Najsmrtonosnije pucnjave

Pucnjava u Maineu bila je najsmrtonosnija 2023. godine, ali bilo je još nekoliko smrtonosnih masovnih pucnjava.

Naoružani napadač je 21. januara otvorio vatru na proslavi kineske Nove godine u Monterey Parku u Kaliforniji, ubivši 11 osoba i ranivši devet. Policija je ušla u trag osumnjičenom u kombiju, gdje je izvršio samoubistvo.

Stotine kupaca u trgovačkom centru u predgrađu Dallasa u Allenu u Teksasu pobjeglo je 6. maja nakon što je napadač pucao, ubivši osam i ranivši još sedam osoba. Osumnjičenog je upucao i ubio policajac.

U Enochu u Utahu 4. januara, muškarac je ubio sedam članova porodice, uključujući svoju ženu, petoro djece i punicu prije nego što je izvršio samoubistvo. Policija je saopćila da je osumnjičeni bio pod istragom zbog nasiljaa u porodici i da je njegova supruga upravo podnijela zahtjev za razvod.

Krajem marta je zabilježena i pucnjava u privatnoj školi u Nashvilleu. Ubijeno je šest osoba, tri učenika i tri odrasle osobe. Osumnjičenog, koji je bio bivši učenik škole, ubili su policajci.

Brojke govore da je 2023. godine u pucnjavama u kojima su učestvovali policajci ubijeno 1.438 ljudi, dok je 50 policajaca ubijeno na dužnosti.

Zabilježene su i 1.563 nenamjerne pucnjave i 673 incidenta ubistva i samoubistva.

Većina smrtnih slučajeva dogodila su se u Teksasu, Louisiani, Floridi, Georgiji, Južnoj Karolini, Illinoisu i Kaliforniji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()