U Moskvi smatraju da će značaj ZND-a u budućnosti porasti

Labavi savez većine bivših sovjetskih republika, osnovan još 1991., slabo funkcionira, ali u Kremlju vjeruju da će suradnja među članicama ojačati.

14.12.2022. 18:41
  • Podijeli:
Sergej Lavrov_REUTERS-6399e65a13c57.webp Foto: Reuters

Značaj Zajednice nezavisnih država (ZND), labavog saveza većine bivših sovjetskih republika, u budućnosti može samo porasti, ocijenio je u srijedu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Ruski je ministar vanjskih poslova takvu poruku poslao s konferencije o Evroaziji koja se održava u Moskvi u organizaciji ruske vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, čiji je neformalni lider aktealni ruski predsjednik Vladimir Putin

Moskva želi jaču saradnju unutar ZND-a u svim područjima 

"Zainteresovani smo za jačanje višestruke saradnje unutar ZND-a. Značenje ZND-a samo će rasti u sadašnjim okolnostima", poručio je Lavrov, a prenosi TASS.  

Dodao je kako sadašnji format ZND-a omogućuje razvoj saradnje u praktično svim poljima – od politike i ekonomije, preko sigurnosnih pitanja, pa do kulture i obrazovanja.

Naglasio je i kako je cilj Moskve jačanje zone slobodne trgovine na području ZND-a, kao i razvoj saobraćajne i transportne infrastrukture, ali i veće korištenje nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima. 

Većina bivših sovjetskih republika u ZND-u  

ZND je uspostavljen krajem 1991. godine, u vrijeme raspada SSSR-a. 

Danas su njegove članice Rusija, Bjelorusija, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan i Tadžikistan. Turkmenistan ima status pridružene članice i učestvuje u radu te organizacije. Sjedište ZND-a je u Minsku.

Baltičke države odbile pristupiti ZND-u, Gruzija i Ukrajina nakon rata s Rusijom napustile taj savez

Baltičke države – Estonija, Litvanije i Letonija, nikada nisu bile članice ZND-a. Te su zemlje odmah po sticanju nezavisnosti najavile kako žele u EU i NATO, u čemu su i uspjele.

Gruzija je ZND-u pristupila naknadno, ali je tu organizaciju napustila nakon kratkog rata s Rusijom 2008. godine. 

Iako je Ukrajina bila jedan od osnivača ZND-a, sporazum o ZND-u nikada nije ratifikovala. Uprkos tome, Ukrajina je učestvovala u radu ZND-a. 

No, nakon što je Rusija 2014. godine anektirala Krim, a proruski pobunjenici u Donbasu su, uz pomoć Moskve, proglasili nezavisnost, Kijev se postupno počeo povlačiti iz ZND-a. Ukrajina je tu organizaciju definitivno napustila nakon što ju je Rusija napala u februaru ove godine. 

ZND odgovara Rusiji zbog njenog okretanja Euroaziji

ZND nikada nije uspio zaživjeti u punoj snazi jer su se njene članice nastojale pozicionirati na svjetskoj sceni kao samostalne države i smanjiti uticaj Moskve na svom području. 

S druge strane, ZND odgovara Rusiji, kako zbog očuvanja kakvog-takvog uticaja u najvećem dijelu bivšeg SSSR-a, tako i zbog politike okretanja Moskve Evroaziji. U tome je uloga ZND-a jako važna.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()