U jednoj zemlji cijena benzina je upetostručena

Paket mjera

09.01.2024. 18:10
  • Podijeli:
Gorivo_benzin_nafta_dizel_Foto Shutterstock-6478a2e224b61.webp Foto: Shutterstock

Komunistička vlada na Kubi petostruko poskupljuje benzin. Cijena 94-oktanskog benzina bit će podignuta sa 30 na 156 pezosa po litru 1. februara, najavio je u ponedjeljak (po lokalnom vremenu) ministar finansija Vladimir Regueiro.

Ovo bi trebalo da obezbijedi snabdijevanje gorivom. Cijene ostalih vrsta benzina, kao i dizel-goriva, bit će na sličan način povećane, rekli su vladini zvaničnici.

Osim toga, širom zemlje će biti otvoreno 29 benzinskih pumpi koje bi prodavale benzin isključivo u dolarima, navodi se u saopštenju. Namjera je bila da se generišu hitno potrebna devize za kupovinu goriva na međunarodnom tržištu.

Povećanje cijene će varirati ovisno o sorti. Poskupljenja su dio sveobuhvatnog paketa mjera, čiji detalji tek treba biti objavljeni. Vlada u Havani želi da se izbori sa budžetskim deficitom i prikupi sredstva za uvoz osnovnih dobara.

Kuba u velikoj mjeri zavisi od uvoza hrane, goriva, đubriva i druge robe. Situaciju su pogoršale američke sankcije, koje je prvi uveo bivši američki predsjednik Donald Trump. Osim toga, pandemija koronavirusa izazvala je kolaps prihoda od izvoza.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()