U Finskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora

Oko 4,3 miliona birača moraće da bira između 55-godišnjeg Aleksandra Stuba (Alexander Stubb) i 65-godišnjeg Peke Havista (Pekka Haavisto)

11.02.2024. 17:50
  • Podijeli:
Finska_izbori_foto_Reuters-65c8d693bb665.webp Foto: Reuters

Glasači u Finskoj biraju danas između dva iskusna političara za svog sljedećeg predsjednika, čiji će glavni zadatak biti da upravlja vanjskom i bezbjednosnom politikom zemlje koja je postala članica NATO-a poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Oko 4,3 miliona birača moraće da bira između 55-godišnjeg bivšeg konzervativnog premijera Aleksandra Stuba (Alexander Stubb) i 65-godišnjeg bivšeg ministra vanjskih poslova Peke Havista (Pekka Haavisto), poslanika Zelene stranke koji se kandiduje kao nezavisni kandidat.

Stub i Havisto se uglavnom slažu oko spoljnopolitičkih i bezbjednosnih prioriteta Finske, što uključuje nastavak čvrstog stava prema Moskvi i sadašnjem rukovodstvu Rusije, jačanje bezbjednosnih veza sa Vašingtonom i potrebu da se pomogne Ukrajini i na vojnom i na civilnom nivou.

Za razliku od većine evropskih zemalja, predsjednik Finske ima izvršnu vlast u formulisanju vanjske  i bezbjednosne politike zajedno sa vladom, posebno kada su u pitanju zemlje van Evropske unije, kao što su SAD, Rusija i Kina.

Šef države takođe komanduje vojskom – što je posebno važno u trenutnom bezbjednosnom okruženju u Evropi i promijenjenoj geopolitičkoj situaciji Finske, koja se pridružila NATO-u u aprilu 2023, poslije napada Rusije na Ukrajinu godinu dana ranije.

Stub iz konzervativne Partije nacionalne koalicije favorit je na izborima, pošto je u prvom krugu 28. januara završio na prvom mjestu sa 27,2 odsto glasova. On je vodio vladu 2014-2015, a ranije je bio na nekoliko drugih pozicija u kabinetu.

Havisto, koji je u prvom krugu osvojio 25,8 odsto glasova, bio je šef diplomatije 2019-2023 i glavni pregovarač za ulazak Finske u NATO.

Prema istraživanju javnog mnjenja Ile objavljenom u četvrtak, Stub bi dobio 54 odsto glasova, u poređenju sa 46 odsto za Havista.

Pobjednik će naslijediti veoma popularnog predsjednika Saulija Niinistea (Niinisto), kome drugi šestogodišnji mandat ističe u martu i nema pravo da se opet kandiduje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()