U Čileu proglašeno vanredno stanje: Šumski požari dosegnuli i urbana područja, najmanje 10 žrtava

U gradovima Estrella i Navidad, jugozapadno od glavnog grada, u požarima je izgorjelo skoro 30 domova te je primorana evakuacija u blizini odmarališta za surfanje Pichilemu

03.02.2024. 09:02
  • Podijeli:
požar čile tanjug ap-65bdf2669d7d1.webp Foto: Andres Pina, Aton Chile via AP

Čileanski vatrogasci se bore sa brzorastućim požarima za koje se zvaničnici plaše da su odnijeli deset života i da prijete stotinama domova, što je predsjednika navelo da proglasi vanredno stanje.

Desetak požara bukti još od petka. Koncentrisani su u turističkim regijama Vina del Mar i Valparaiso, gdje su opustošili hiljade hektara šume i ogrnuli obalne gradove gustom maglom sivog dima i natjerali ljude da napuste svoje domove.

"Imamo preliminarne informacije da je nekoliko ljudi umrlo, njih 10", rekla je Sofia Gonzales Cortes, državna predstavnica za centralni region Valparaiso.

U gradovima Estrella i Navidad, jugozapadno od glavnog grada, u požarima je izgorjelo skoro 30 domova te je primorana evakuacija u blizini odmarališta za surfanje Pichilemu.

Čileanski predsjednik Gabriel Boric u petak je proglasio "vanredno stanje zbog katastrofe, kako bi imao sve potrebne resurse" za gašenje požara.

"Sve snage su raspoređene u borbi protiv šumskih požara", rekao je on u poruci objavljenoj na platformi X.

Službe hitne pomoći trebale su se sastati u subotu ujutro kako bi procijenile situaciju.

Samo u Valparaisu već je spaljeno oko 7.000 hektara, prema CONAF-u, čileanskoj nacionalnoj šumarskoj vlasti, koji je požar nazvao "ekstremnim".

Vlasti su u petak zatvorile cestu koja povezuje Valparaiso sa glavnim gradom Santiagom, jer je ogroman oblak dima smanjivao vidljivost.

Požari su izazvani ljetnim toplotnim talasom i sušom koji pogađaju južni dio Južne Amerike izazvane vremenskim fenomenom El Nino, jer naučnici upozoravaju da je zagrijavanje planete povećalo rizik od prirodnih katastrofa kao što su intenzivne vrućine i požari.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()