U cijelom Ekvadoru nestalo struje

"Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnom nivou", rekao je Luque, koji je i vršitelj dužnosti ministra energetike

20.06.2024. 14:29
  • Podijeli:
Villa Ingenio stadion ekvador reuters-65bcdb833adf2.webp Foto: Reuters

Ekvador je jučer poslijepodne doživio opći nestanak struje u cijeloj zemlji, a nacija od oko 18 miliona ljudi ostala je najmanje jedan sat bez električne energije dok vlasti rade na rješavanju problema, objavio je ministar javnih radova Roberto Luque za društvenu mrežu X.

"Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnom nivou", rekao je Luque, koji je i vršitelj dužnosti ministra energetike.

U aprilu je predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio vanredno stanje u energetici i najavio planirana isključenja struje. Južnoamerička zemlja bori se sa sušom koja utječe na proizvodnju električne energije iz hidroelektrana. Ispad je iznenadio Ekvadorce, posebno stanovnike glavnog grada Quita i korisnike podzemne željeznice, zaustavivši vozove oko 15.20 sati po lokalnom vremenu.

"Zbog općeg kvara nacionalnog međusobno povezanog elektroenergetskog sistema, rad metroa Quito je prekinut dok se sistemi ponovo pokreću i provjeravaju", objavio je sistem metroa glavnog grada Quita na društvenoj mreži X, piše BBC.

Struja se vraćala postepeni, iz jedne četvrti u drugu, sat vremena nakon nestanka, barem u Quitu, gradu od oko tri miliona stanovnika, javljaju svjetske agencije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()