U Austriji se urušio planinski vrh: 100.000 kubika kamena se sručilo u dolinu

Kamenje je počelo padati u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3.400 metara u Alpama na granici između Švicarske i Austrije

15.06.2023. 10:07
  • Podijeli:
austrija_planina_kamenje_foto_YT-648abc5bd342b.webp Foto: YouTube/No Comment TV

Dio planinskog vrha u austrijskoj pokrajini Tirol srušio se, poslavši više od 100.000 kubičnih metara stijene u dolinu ispod i pokrenuvši brojna klizišta. Prema austrijskim geolozima, ovo je relativno veliki incident i rezultat je klimatskih promjena.

Kamenje je počelo padati u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3.400 metara u Alpama na granici između Švicarske i Austrije. Geolozi tvrde da je do toga došlo zbog otapanja permafrosta (stalno zamrznutog tla).

"Ovo je relativno veliki incident, govorimo o najmanje 100.000 kubičnih metara stijene koja je otpala, vjerojatno i više od toga", kazao je Thomas Figl, državni geolog za CNN.

Geolozi su kolaps pripisali otapanju permafrosta, dugotrajno smrznutog sloja tla i stijena. Najčešće povezan s arktičkim regijama, permafrost se nalazi i u evropskim Alpama.

"Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je ljepilo planina, a otapa se zbog klimatskih promjena. To onda uzrokuje posljedice koje vidimo ovdje", rekao je Figl. Kako klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povisuju globalne temperature, dolazi do otapanja permafrosta i gubitka ledenog pokrova te se čini da će odroni kamenja u ovoj regiji postati sve češći.

Ovakvi odroni mogu uzrokovati velike probleme za stanovnike koji žive podno planina. U maju su se mještani švicarskog sela Brienz, smještenog u blizini Davosa, morali evakuirati nakon upozorenja da bi se na njihove domove moglo srušiti gotovo 2 miliona kubičnih metara stijena. Iako do toga još nije došlo, stanovnici se i dalje ne mogu vratiti svojim domovima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()