U Al-Aksi džumu klanjalo blizu 250.000 vjernika

Mladi i stari, žene i djeca ispunili su dvorišta kompleksa Al-Akse, koja se smatra trećim najvažnijim vjerskim kompleksom muslimana, nakon Kabe u Meki i Poslanikove džamije u Medini

14.04.2023. 16:23
  • Podijeli:
alaksa_dzuma_anadolija 1-64395b9651dd5.webp Foto: Anadolija

Uprkos opstrukcijama i restrikcijama izraelskih vlasti, blizu 250.000 muslimana okupilo se danas na džuma-namazu u kompleksu Al-Akse u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jeruzalem), javlja Anadolija.

Ovo je četvrti džuma-namaz u odabranom muslimanskom mjesecu ramazanu pa su vjernici i danas pohrlili uskim ulicama jeruzalemskog Starog grada ka svetom kompleksu Al-Akse.

Mladi i stari, žene i djeca ispunili su dvorišta kompleksa Al-Akse, koja se smatra trećim najvažnijim vjerskim kompleksom muslimana, nakon Kabe u Meki i Poslanikove džamije u Medini.

Uprava islamskih vakufa u Jeruzalemu saopćila je da je u kompleksu Al-Akse danas namaz klanjalo blizu 250.000 vjernika.

Izraelska policija intenzivirala je svoje prisustvo oko kompleksa Al-Akse.

Imam i hatib Al-Akse Sheikh Ekrima Sabri istakao je u današnjoj hutbi da je važno da Al-Aksa bude uvijek puna, a posebno u ovo vrijeme nakon što su izraelske snage u jeku ramazana izvele napade i povrijedile desetine vjernika u tom kompleksu.

Podsjetivši da su izraelske snage “divljački“ napadale Al-Aksu više puta, imam Sabri je pozdravio vjernike koji dolaze na namaze u taj kompleks u znak otpora.

“Izraelski vojnici ne vide Al-Aksu kao svetinju, jer u suprotnom ne bi tako nasrtali na nju. Nema na svijetu bogomolje koja je izložena napadima kakvim je Al-Aksa. Ona pripada samo muslimanima i nema pregovora o tome. Neka svi znaju da je to vjerski i strateški stav muslimana“, poručio je imam Sabri.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()