Turska se suočava sa jednom od najvećih katastrofa u istoriji

Spasioci iz 65 zemalja već peti dan tragaju za preživjelima

10.02.2023. 21:00
  • Podijeli:

Najmanje 21 hiljada poginulih, dosadašnji je bilans žrtava razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju. Ova brojka, nažalost nije konačna, jer spasilački timovi u ruševinama hiljada srušenih zgrada, nailaze na stradale. Više od 75.000 ljudi je povrijeđeno. Pomoć stiže sa svih strana.

Turska se suočava sa jednom od najvećih katastrofa u istoriji te zemlje. Predsjednik Turske posjetio je žrtve potresa u provinciji Adijaman. Obećao je da će obnoviti jug zemlje pogođen zemljotresom u sklopu jednogodišnjeg plana, kao i da nove zgrade neće imati više od tri do četiri sprata.

"Osiguraćemo da naši građani koji ne žele da borave u šatorima mogu da se usele u stanove i plaćaćemo im stanarinu godinu dana", kaže Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske.

Žrtve potresa koji se nalaze u bolnici u Alepu, posjetio je i sirijski predsjednik Bašar al-Asad. Kritikovao je Zapad, istakavši da ljudski osjećaj u ovom slučaju ne postoji.

“Kažu da je Zapad dao prednost politici nad humanitarnom situacijom, ali to nije tačno. Da bi se dala prednost nečemu, moraju postojati obje situacije – kao takva, politička situacija postoji, ali humanitarna za zapad ne postoji.Politizacija situacije je normalna stvar, ali ljudski osjećaj ne postoji, ni sada ni u prošlosti. Već 600 godina (zapadna okupacija) se zasniva na ubijanju i pljački ljudi", kazao je Bashar Al-Assad, predsjednik Sirije.

Spasioci iz 65 zemalja već peti dan tragaju za preživjelima. Timovi i dalje pristižu. Prema trenutno dostupnim podacima, Bosna i Hercegovina je u top 10 zemalja koje su poslale najviše pomoći, odnosno timova za potragu i spasavanje u Tursku. Član Tima spasilaca Federalne uprave civilne zaštite, kazao je za našu televiziju da su scene u gradu Hataj, na jugu Turske, apokaliptične.

Danas su im se pridružili i pripadnici Gorske službe Bijeljina, kao i jedinica privremenog sastava i tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz sastava Balkanskih medicinskih snaga.

Potraga još uvijek traje i za bh. državljaninom Angelom Peševskim koji je privremeno boravio u Turskoj, potvrdio je generalni konzul BiH u Istanbulu. Kaže i da je u stalnom kontaktu sa spasilačkim ekipama i iz BiH.

"Naši koji dolaze i iz Republike Srpske i iz Federacije, oni su od prvog trenutka na zadatku, rade svoj posao, nije im lako i u stalnom smo kontaktu sa njima. Čujemo se bar dva puta dnevno. Govore o užasima na koje nalaze, svaki minut pronalaze mrtve i vjerovatno će tako biti i u narednom periodu..", kaže Siniša Mihailović, generalni konzul BiH u Istanbulu.

Bosna i Hercegovina nastaviće sa slanjem i prikupljanjem pomoći Turskoj. Pokrenute se brojne humanitarne akcije, ali i prikupljanje novčane pomoći ugroženom stanovništvu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()